Заборављена Буковичка бања

Некадашња монденска здања изузетне културно-историјске вредности, данас су у веома лошем стању, али приватни пансиони и хотели буде наду у могући опоравак туризма

bukovicka-banjaАранђеловац и Буковичка бања за четири године обележиће туристичку традицију дугу два века. Нажалост, некада елитна бања у Србији данас изгледа више него јадно. Природа је овом живописном месту у срцу Шумадије подарила велико богатство: природну минералну воду, бели венчачки мермер, глину најфиније чистоће и ваздух који највише помаже људима оболелим од астме.

Хотел „Старо здање“ изграђен је у знаменитом парку Буковичке бање пре тачно 135 година. Својом изузетном архитектуром деценијама је привлачио бројне домаће и стране туристе који су у њему проводили одмор. Четири године касније саграђен је и хотел „Ново здање“. Тих година Аранђеловац је имао двеста становника и исто толико кревета у два прелепа хотела. Изградњом ова два хотела и других пратећих објеката, опремањем бањског купатила и извора лековите минералне воде, у граду подно Букуље почео је процват бањског туризма. У парку на површини од тридесетак хектара, даме из европских метропола проводиле су време у шетњи, одмору и вожњи чамцима по језеру, а увече у хотелу „Старо здање“ присуствовале су гала баловима.
Тако је било пре једног века. Хотел „Старо здање“ и знатно млађа „Шумадија“ као и остали бањски објекти под патронатом су Завода за заштиту споменика културе Србије. Њихову приватизацију „кочи“ и закон јер хотели су заштићени и као такви не могу да се продају, већ могу само да се дају у закуп. Годинама неодржавана, некадашња монденска здања изузетне културно-историјске вредности, данас су готово рушевине.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Партнерство у бизнису
  • Нови хотел Интерконтинентал
  • Револвинг кредит
  • Менторинг – карика која је недостајала
  • Торба „крпи” буџет
  • Добар бизнис у бизнис парку
  • Следећи број Економетра излази 10. јула 2007.
Podelite ovaj tekst: