ЗАКОН О ЈАВНИМ НАБАВКАМА ПРЕДСТАВЉЕН У ПКС

Председник Привредне коморе Србије Жељко Сертић оценио је на представљању Закона о јавним набавкама, који се примењује од 1. априла, да је нови пропис добар, али да је веома битно и његово доследно спровођење у пракси

pksУ Србији имамо 12 хиљада наручилаца и 80 хиљада понуђача, а информације о новом закону треба да допру до сваког привредника и предузетника и то је посао Привредне коморе Србије (ПКС), истакао је Жељко Сертић, председник ПКС, 16. априла на представљању Закона о јавним набавкама. Он је нагласио важност подстицања предузетништва, оснивања малих предузећа, породичних фирми, које пружају могућност унапређења конкурентности, али су, пре свега, основа запошљавања. Сертић је представницима привредних комора, понуђача и наручилаца рекао да ће ПКС бити добар сарадник у реализацији овог Закона.
Предизборне злоупотребе

Директор Управе за јавне набавке др Предраг Јовановић указао је да је приоритет новог Закона о јавним набавкама, који се примењује од 1. априла, сузбијање преговарачких поступака, који ће се користити само у најнеопходнијим ситуацијама. Преговарачки поступци јавних набавки достигли су огромне размере прошле године, када је 34 одсто уговора закључено на тај начин, од којих 48 одсто са само једним понуђачем, што је најнеконкурентније. Зато наручиоци треба да избегавају преговарачке поступке, јер ће, уколико се за то одлуче, углавном добијати негативно мишљење Управе за јавне набавке, осим у случајевима када постоји јак разлог за покретање таквог поступка.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: