MENADŽERSKI VODIČ: Zamke harizme

Magnetizam čoveka na čelu organizacije doprinosi njegovoj popularnosti, ali istovremeno zamagljuje njegove velike mane

Nema organizacije koja ne pominje popularnost nekog od svojih sadašnjih ili bivših direktora, navodeći njihovu harizmu – lični magnetizam – kao glavni razlog zašto je upamćen. Biti vođa – politički ili privredni, svejedno – koji pleni, koji s lakoćom zadobija simpatije ljudi i saradnika, svakako je poželjna osobina, ali eksperti upozoravaju da ovo često može da bude i paravan koji sprečava da se vide neke velike mane.

Dr Tomas Čamoro-Premuzic, Britanac koji je međunarodni autoritet za profiliranje ličnosti i psihometrijsko testiranje, u eseju objavljenom u “Harvardskoj biznis reviji”, analizira ovaj fenomen i za tezu da harizma postavlja mnoge zamke u koje može da upadne neka organizacija, iznosi sledeće argumente:

Harizma razvodnjava prosuđivanje: Postoje samo tri načina da se utiče na druge: sila, razložnost i šarm. Dok su prva dva racionalna (čak i kad smo “prinuđeni” da uradimo nešto to činimo s nekim razlogom), treći nije. Šarm je zasnovan na emotivnoj manipulaciji i kao takav u stanju je da blokira svako razumno procenjivanje i zamagli pogled. A kad im ponestane šarma, harizmatični lideri pribegavaju sili.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: