ALEKSANDRA TREŠNJEV: Ubuduće – elektronsko nadmetanje za kupovinu nepokretnosti

Elektronska oglasna tabla i elektronsko javno nadmetanje – neke su od novina u Zakonu o izvršenju i obezbeđenju koji će se primenjivati od naredne godine. Za kompanije će to značiti brzu pretragu svih akata koji se po zakonu moraju dostaviti, bilo da je reč o firmi kao poveriocu ili dužniku. Pogodnost je što će kompanije imati i mogućnost predizvršnog postupka, poznatog kao „soft“ ili „frendli“ naplata

Aleksandra Trešnjev

Od prvog januara 2020. godine, izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, biće uvedene novine koje do sada nisu postojale u našem izvršnom zakonodavstvu. Jedna se tiče sprovođenja elektronske aukcije, odnosno elektronskog javnog nadmetanja za nepokretnosti, a druga je elektronska oglasna tabla preko koje će na jednostavan i brz način moći da se izvrši pretraga potencijalnih pismena koja se dostavljaju, kaže Aleksandra Trešnjev, predsednica Komore javnih izvršitelja, u razgovoru za Magazin Biznis.

To neće biti jedine novine, jer je Ministarstvo pravde najavilo i mogućnost da građani putem sms poruka budu obaveštavani o pokrenutim postupcima protiv njih, navodi naša sagovornica.

– Elektronska oglasna tabla će rešiti pitanje dostave naših akata, jer će svako ko je zainteresovan da prati dostavljenje odluka, to moći i da vidi na tabli. Više neće biti opravdanja za one koji stalno ističu da o nečemu nisu obavešteni i da nisu znali, a zapravo stalno izbegavaju primanje plavih koverata. Za kompanije, to će značiti mogućnost brze pretrage oglasne table na kojoj će moći da se nađu svi oni akti koji se po zakonu moraju dostaviti, bilo da je reč o firmi kao poveriocu ili dužniku.

• Koje su značajne novine o elektronskim aukcijama u izvršnom postupku koje će od 1. marta biti stvar izbora, a od septembra iduće godine i obaveza?

– U pitanju je jedan moderan način prodaje u izvršnom postupku u okviru koga se čitav postupak, i oglašavanja stvari koje su na prodaju i sam postupak nadmetanjem, obavlja preko jedne elektronske platforme.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: