ŽARKO VUKADINOVIĆ: Korupcija je glavni izvor prevara

Prema zvaničnim podacima, profil prevaranta u Srbiji, u privredi je: nezaposlen i neobrazovan. To je svojevrstan paradoks. Kako neobrazovana i nezaposlena osoba može napraviti prevaru u privredi?! Bojim se da je reč o osobi koja je iskorišćena za izvršenje prevare, dok sam organizator nikada nije otkriven i procesuiran. Zbog čega? Nema jednostavnog odgovora

Žarko Vukadinović

Udruženje sertifikovanih istražitelja prevara Srbije (ACFE Srbija) održalo je 14. novembra u Beogradu, svoju prvu konferenciju. Ovo udruženje osnovano je u decembru 2018. godine, u saradnji sa najvećom globalnom organizacijom koja okuplja istražitelje prevara – ACFE, sa sedištem u Ostinu, SAD. Koncept je takav da Udruženje pokriva četiri oblasti koje su od ključne važnosti za borbu protiv prevara: lažne finansijske transakcije, otkrivanje i sprečavanje prevara, zakonom propisane elemente prevara i zloupotreba, i istragu prevara.

Konferencija u Beogradu je ukazala na ozbiljnost pretnji koje prevare, privredni kriminalitet i korupcija predstavljaju po ekonomski razvoj i vladavinu prava. Jedan od učesnika konferencije, Žarko Vukadinović, predsednik Udruženja sertifikovanih istražitelja prevara Srbije, u ekskluzivnom intervjuu za Magazin Biznis govori o finansijskim prevarama u Srbiji i svetu, o savremenim informacionim tehnologijama i prevarama, radu institucija u Srbiji i upozorava da je najveći problem što se kod nas prevare ne sankcionišu na adekvatan način.

• Kako biste opisali realnost u oblasti finansijskih prevara danas u Srbiji, a kako u svetu? Šta su glavne karakteristike prevara i ko su izvršioci?

– Znate, najveći problem sa prevarama u Srbiji nije što se one dešavaju. Najveći problem je što se one ne sankcionišu na adekvatan način i što nemamo adekvatnu statistiku kako bismo pratili trendove. ACFE na godišnjem nivou izdaje publikaciju koja se zove “Report to the nations”, koja prikazuje tipologije prevara, učestalost, trendove, profil lica koje prevaru čini… Nažalost, korupcija je i dalje u vrhu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: