NIKOLA PAPAK: Slovenačke investicije u Srbiji premašuju milijardu evra

Prema analizama PKS, najveće šanse za veći izvoz na tržište Slovenije imaju proizvođači prehrambene, industrije plastike, nameštaja, elektro i metalske industrije, ali i IT. Pored tradicionalne saradnje, očekujemo novi talas slovenačkih investicija u sektoru IT-a, turizma, zelene ekonomije, u reciklažnoj industriji, upravljanju komunalnim otpadom i tretmanu otpadnih voda

Nikola Papak

Slovenački Petrol priprema veliku investiciju u Srbiju. NLB banka učestvuje na tenderu za kupovinu Komercijalne banke. Triglav osiguranje se širi u Srbiji. AIK banka je postala vlasnik slovenačke Gorenjske banke, Comtrade je najveća IT kompanija u Sloveniji, Delta gradi još jedan hotel u Ljubljani, Er Srbija ima šansu da iskoristi gašenje slovenačke avio-kompanije Adria Airways. Radi se na projektima iz oblasti IT, ekologije, poljoprivrede i saobraćaja. Slovenija je zainteresovana za uspostavljanje zapadnobalkanskog putnog i železničkog koridora na relaciji Minhen – Salcburg – Beljak – Ljubljana – Zagreb – Beograd – Niš – Sofija – Istanbul, sa mogućnošću kasnijeg uključivanja kraka od Niša preko Skoplja do Grčke. Sve to govori o izuzetno uspešnoj saradnji dve ekonomije – srpske i slovenačke.

Ovako je Nikola Papak, direktor Predstavništva Privredne komore Srbije u Sloveniji, odgovorio na naše pitanje kakvi su konkretni efekti saradnje dveju država, imajući u vidu česte zvanične susrete državnika i razgovore u institucijama Srbije i Slovenije.

– Slovenija je jedan od naših najznačajnijih ekonomskih partnera i među deset je najvećih investitora u Srbiji. SrpNikola Papak Novembar 2019. 43 INTERVJU skih investicija je u Sloveniji sve više i sve te činjenice su motivisale PKS da ove godine otvori Predstavništvo u Ljubljani, što je prvo i jedino predstavništvo u regionu bivše Jugoslavije, naglašava Nikola Papak, koji u intervjuu za Magazin Biznis govori o detaljima te saradnje, potrebi uravnoteženja spoljnotrgovinske razmene, slovenačkim sajmovima zapošljavanja u Srbiji i o tome šta možemo da naučimo od Slovenaca.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: