FEZA TAN: Nastaviće se trend povoljnih bankarskih kamata za klijente

Većina makroekonomskih scenarija predviđa produžetak ambijenta negativnih kamatnih stopa u evrozoni i dalje relaksiranje monetarnih politika najznačajnijih globalnih ekonomija. Srbija, kao relativno manja ekonomija, svakako je podložna uticajima globalnih trendova i neposrednog okruženja. Ali, Srbija je ostvarila veliki napredak na mnogim poljima koja su značajna za visinu kamatnih stopa u zemlji, pa neke dramatične promene ne treba očekivati

Feza Tan

Recesija se najavljuje već duže vreme. Istorija nas uči da je to redovna faza privrednog ciklusa, ali nam i govori da ne možemo pouzdano znati kada će se pojaviti i koliko će trajati. Ono što je dobro u slučaju domaćeg bankarskog sektora jeste što smo već imali dve veće krize u prethodnih 12 godina, ali su banke opstale i ostale stabilne zahvaljujući jakoj kapitalnoj poziciji i dobroj likvidnosti, ali i Narodnoj banci Srbije i prudentnom regulatornom okruženju u kojem poslujemo, kaže u razgovoru za Magazin Biznis Feza Tan, predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija.

Odgovarajući na pitanje da li su banke u Srbiji spremne za recesiju koja se pojavila u EU, naša sagovornica ističe i da je UniCredit Banka u Srbiji sve vreme poslovala sa dobitkom, zahvaljujući zdravim osnovama, dobroj poslovnoj praksi, fleksibilnom poslovnom modelu, kao i snažnom korporativnom upravljanju i fokusom na dugoročnu stabilnost poslovanja.

– Smatram da su posle ove dve krize, banke u Srbiji još spremnije na slične izazove, između ostalog i zahvaljujući unapređenom regulatornom okviru koji je gotovo u svemu isti kao u EU, gde postoji veliko iskustvo i svest šta kriza može da donese i kako je na istu najbolje odgovoriti. Nadamo se, naravno, da do nje neće doći, ali smo spremni da je dočekamo ukoliko se desi, vodeći računa, pre svega, o zaštiti naših klijenata i njihovih interesa.

• UniCredit Banka je među top pet banaka u Srbiji, na drugom je mestu prema dobiti u 2018. i tržišnom učešću. Kako biste ocenili trend ukrupnjavanja i uticaj na vaše pozicije?

– UniCredit Banka je u poslednjih 10 godina snažno rasla do jedne od vodećih pozicija na tržištu, isključivo kroz organski rast i na zdravim osnovama i zahvaljujući dobrom i fleksibilnom poslovnom modelu, s tim da je, šta god radili, fokus bio na klijentima i efikasnom ispunjavanju njihovih potreba. Sve ovo je bilo bazirano na ambicioznim, ali ostvarivim strateškim planovima, koje smo sproveli najviše zahvaljujući motivisanim zaposlenima u koje konstantno ulažemo, kulturi upravljanja rizicima i dobroj disciplini. Usled povoljnog makroekonomskog okruženja, u Srbiji, koja je na stabilnom putu rasta i sa dobrim pokazateljima poslovanja, bankarski sektor ponovo počinje da bude atraktivan investitorima, posebno u svetlu pristupanja EU u narednom periodu, te stoga i svedočimo ukrupnjavanju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: