UVOD U BIZNIS: Da li je „mali šengen“ nova mantra

I tako je Zapadni Balkan, posle Berlinskog procesa promovisanog pre četiri godine, posle najave carinske unije pre tri godine i Cefte koja je pre godinu dana prekršena kosovskim carinama, stigao do „malog šengena“. Doduše, u putu smo ostali bez nekih zemalja, pa je sada „spala knjiga na tri slova“. Za početak „malog šengena“ tu smo samo Srbija, Albanija i Severna Makedonija. Ako uspe ovaj nukleus, možda će nam se priključiti i druge države Zapadnog Balkana.

Piše: Radojka Nikolić

„Mali šengen“ je nastao nekako iznenada, ali se sve relativno brzo odvija. Tri nedelje posle potpisivanja oktobarske deklaracije u Novom Sadu, jedan predsednik (Srbija) i dvojica premijera (Severna Makedonija i Albanija) našli su se ponovo u Ohridu, da bi dogovorili da će “mali šengen” startovati! Već krajem 2019. godine građani triju država moći će da prelaze granice bez pasoša, samo sa ličnim kartama, da se tamo zaposle sa postojećom radnom dozvolom, a na graničnim prelazima ove tri države stajaće zajednička carinska kontrola?! Meteorska brzina, reklo bi se, poznavajući balkanske senke prošlosti.

Uz najavu da će „mali šengen“ biti otvoren za sve države Zapadnog Balkana koje se kasnije mogu priključivati, ostala je enigma ima li ova inicijativa podršku Evropske unije ili nekog drugog značajnog međunarodnog faktora, SAD, na primer (koje podržavaju nezavisnost Kosova). Jer, dosadašnje iskustvo je pokazalo da ako se ne oglašavaju veliki, koji na svetskoj mapi odlučuju o sudbini malih, inače „suverenih“ država, onda je sumnjivo da li će neka inicijativa uspeti.

Sama ideja o „malom šengenu“, inače, ima privlačna obećanja. Jer, ko ne bi prihvatio slobodno kretanje ljudi bez carinskih formalnosti, brži prelaz preko granica, trgovinu oslobođenu carina?! Ali, pre nego što se ostvare ti „pusti snovi“, stoji niz pitanja. Da li je „mali šengen“ politička ili ekonomska zamisao? Da li sve države Zapadnog Balkana imaju potencijal za integraciju, jer su i dan-danas „rogovi u vreći“? Ako nismo Cetfu uspeli dosledno da primenimo, kako ćemo „mali šengen“? Da li je „mali šengen“ prelazno rešenje na putu ka članstvu u EU ili će kao „prelazno“, ostati – trajno? Da li je „mali šengen“ put da se od zemalja Zapadnog Balkana stvori integrativna celina koja nikada i neće postati deo Evropske unije?!

Do polovine novembra, ni sa koje strane sveta – ni iz Brisela, ni iz Vašingtona, ni iz Moskve, ni iz Pekinga, nije stigla zvanična podrška „malom šengenu“. Da li, onda, iz nekog od svetskih centara moći postoji podrška za ovu inicijativu? Za sada nije poznato, a u neznanju nas je ostavio i Sem Fabrici, predstavnik Evropske komisije u Srbiji, kada je 13. novembra na tradicionalnom predstavljanju „Bele knjige“ Saveta stranih investitora u Beogradu, uputio poruke Evropske unije. One su bile dobronamerne i utešiteljske: sve ankete pokazuju da dve trećine građana Srbije želi članstvo u Evropskoj uniji, ali prethodno morate da ispunite sve uslove: da se za EU pripremate korak po korak, da otvarate i zatvarate poglavlja, da to radite zbog vas samih a ne samo zbog članstva u EU i slično… O „malom šengenu“ – ni reč. Visoki predstavnik EU u Srbiji nije ni pomenuo inicijativu “mali šengen“. Kao da ne postoji. Logično, jer nije imao dozvolu EU da to ubaci u govor koji je čitao. Logično, jer „mali šengen“ nije mantra za EU. Izgleda da je to nova priča iz „hiljadu i jedne noći“, namenjena samo Zapadnom Balkanu, jer postaje izvesno da nam je članstvo u EU sve dalje i dalje.


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: