ŽIVORAD VASIĆ: Kongresni turizam puni i državnu kasu

Za Beograd je veoma važan razvoj kongresnog turizma. Veliki evropski gradovi imaju moderne kongresne centre i na toj vrsti posla odlično zarađuju. Nažalost, Beograd nema centar koji može da primi i ugosti 7.000 ili 8.000 ljudi, i zbog toga i grad i država gube značajne budžetske prihode. Temeljnom obnovom Centra Sava, mogli bismo da se visoko plasiramo na svetskoj mapi kongresnih destinacija

Živorad Vasić: Ono što nam nedostaje da bismo postali top kongresna destinacija jeste bolja lokalna i regionalna putna infrastruktura

Prva tri mesta u Evropi po broju održanih međunarodnih skupova u prošloj godini zauzimaju Pariz sa 212, Beč sa 172 i Madrid sa 165 skupova, a potom slede i Barselona, Berlin, Lisabon, London… Beograd se, sa oko pedesetak održanih skupova godišnje, nalazi negde oko 30. mesta, prema evropskoj rang-listi koja obuhvata 197 gradova značajnih za održavanje internacionalnih skupova. Živorad Vasić, viši potpredsednik Delta holdinga, direktor hotela Crowne Plaza i regionalni direktor Intercontinental hotels grupe, zadužen za Balkan, tvrdi da Beograd može da se mnogo bolje pozicionira kao centar kongresnog turizma, odnosno da postane magnet za održavanje visokoposećenih međunarodnih susreta poslovnih ljudi i političara.

– Beograd ima sve uslove da se pozicionira kao dobra kongresna destinacija: regionalni smo centar, imamo direktne avionske veze sa gotovo svim najvažnijim destinacijama, digitalizovani smo u priličnoj meri, nudimo izvanrednu hranu, imamo kvalitetne kulturne sadržaje i muzeje, a sam grad ima dobru energiju koju većina stranih gostiju odmah primeti kroz gostoprimstvo otvorenog srca. Ono što nam nedostaje da bismo postali top kongresna destinacija jeste bolja lokalna i regionalna putna infrastruktura. Dobro je to što je konačno završen Koridor 10, ali stranac koji dođe poslovno u Beograd reći će vam da želi da vidi i Kopaonik i Zlatibor, a za to mu treba tri sata puta, u najboljem slučaju – kaže Vasić koji u intervjuu za Magazin Biznis objašnjava zašto je kompanija Delta holding zainteresovana za Centar Sava, zašto je za Srbiju važan razvoj kongresnog turizma i koliko je isplativo ulaganje u hotelijersku industriju.

• Grad Beograd najavljuje još jedan trender za Centar Sava do kraja ove godine. Kompanija Delta je i ranije pokazivala interesovanje, bilo da je reč o javno-privatnom partnerstvu ili kupovini. Da li ćete se javiti na tender?

– Grad je do sada dva puta raspisivao tender, jer su pokušali da naprave javnoprivatno partnerstvo. Prema informacijama koje imamo, sada su se odlučili za prodaju Centra Sava, što smatramo da je najbolje rešenje. Kada tender do kraja godine bude objavljen, mi ćemo se javiti.

Da li se može proceniti koliko će Grad, odnosno država, tražiti za jedan od slavnih simbola Novog Beograda – za Centar Sava?

– Kupoprodajnu cenu ne znamo i nju određuje Grad. Ali, nije suština samo u transakcionoj ceni za Centar Sava, već u tome koliko se mora investirati da bi taj značajan objekat bio u potpunosti u funkciji. Prema prvim procenama kompanije Delta, potrebno je uložiti minimum 50 miliona evra. To može samo onaj ko ima veliki kapital i znanje. Delta to ima. Nama Centar Sava jeste bitan, moramo da mislimo i na povraćaj te investicije, ali mislimo i na to da je ovom gradu potreban jedan kompletno renoviran objekat koji će značajno doprineti razvoju kongresnog turizma.

• Da li očekujete konkurenciju na tom tenderu za Centar Sava?

– Ne verujem da mnogo kompanija u Srbiji zanima Centar Sava, niti da je neko spreman da uloži toliko novca i energije da završi ceo posao. Jer, treba temeljno rekonstruisati i renovirati oko 90.000 kvadrata. Treba uraditi sve ispočetka – novi mobilijar, dvorane, poslovne jedinice, instalacije, fasadu koja je izuzetno skupa za rad…

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE “UPGRADE IN BELGRADE 2019”: Bez većih domaćih i javnih investicija, nema bržeg privrednog rasta
  • DESET GODINA POSLOVANJA „GASPROMNJEFTA” U SRBIJI: Do 2025. godine NIS investira još 1,4 milijarde evra
  • WOLFRAM SENGER-WEISS, CEO KOMPANIJE GEBRÜDER WEISS: Očekujemo rast poslovanja u Srbiji
  • STRATEŠKO ŠIRENJE POSLOVANJA NIS-a U RUMUNIJI: Naftu vadimo u Rumuniji, a prerađujemo u Srbiji
  • ODRŽAN BALKAN BIZNIS FORUM 2019 „OD DAVOSA DO BEOGRADA”: Kako da se ponašate i mislite kao lider
  • BIZNIS DODATAK: TRENDOVI I IZAZOVI U KOMUNIKACIJAMA I MARKETINGU
  • DIGITALNI VODIČ: Džepni uređaj umesto prevodioca
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život – jedini pravi
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2019.
Podelite ovaj tekst: