ТРИО МЛАДИХ НИШКИХ ПРОГРАМЕРА ОСВАЈА СВЕТ: Резултат Николине мигрене: апликација коју користи 3,5 милиона људи

Светски магазин посвећен здрављу „Heathline“ прогласио је њихов филтер плаве светлости за једну од најбољих апликација за ублажавање симптома мигрене у 2019. години. До сада су развили пет апликација које су наишле на одличан пријем код нас и у свету, раде на њиховом одржавању и унапређењу. Уз помоћ мобилних апликација „Асендика“ можемо и да не заборавимо да попијемо воду, да бројимо калорије које уносимо, да пратимо наше мисли и осећања и да затежемо трбушне мишиће

Овако је изгледао свечани почетак рада пре три године

Прве две године смо радили без зараде, чак смо улагали у маркетинг. Годину дана од званичног почетка рада фирме „Асендик“ („Ascendik“) радимо оно што волимо, сваког дана пратимо напредак и радујемо се томе. До сада смо развили пет апликација које су наишле на одличан пријем код нас и у свету, радимо на њиховом одржавању и унапређењу и почињемо рад на новим програмима.

Фирма „Асендик“ је званично почела да ради пре годину дана, али је креативни тим младих Нишлија свој рад на развоју апликација започео две године раније и то, како то бива на почетку, у гаражи. Тих почетака за наш лист се присећа Марко Николић.

– Свакодневно смо ишли код Николе у стан и полако почињали да развијамо апликацију заштите од плаве светлости из екрана. То је био тежак процес, јер смо се суочили са нечим што је потпуно ново за нас. Тестирали смо почетне резултате, звали смо родитеље, пријатеље и молили их да тестирају апликацију, да видимо како функционише. Тако је настао наш први производ – филтер плаве светлости (blue light filter). Он је и најуспешнији, јер тренутно има преко три и по милиона корисника. Са том апликацијом смо други у свету. Постоји једна велика компанија из Хонг Конга која је прва. Питање је да ли су квалитетнији, али су први почели, имали су јак маркетинг и први су се пробили у свету. Ми се пробијамо квалитетом, а то показују и наше друге апликације које су такође у врху на Гугл Плеј продавници у свету где имају преко пола милиона па чак и милион корисника. Задовољни корисници наших апликација остављају позитивне коментаре на друштвеним мрежама, препоручују их другима, а имамо и добру оцену преко Гугл Плеј продавнице. Највише корисника долази из Бразила, Сједињених Америчких Држава и Мексика. Поред тога, уплаћујемо рекламе, радимо дигитални маркетинг, цео маркетинг се одвија преко интернета у дигиталном формату, каже Марко.

Овако почињу разговор за Економетар оснивачи ове софтверске фирме из Ниша Марко Николић, Никола Раденковић и Владица Станковић. Марко и Никола су по завршетку студија рачунарства на Електронском факултету у Нишу студирали у Норвешкој, где се и родила идеја о њиховом будућем заједничком раду, а Владица је завршио графички дизајн на Факултету уметности у Нишу. Окупила их је идеја да развију апликацију за редукцију плаве светлости из електронских уређаја.

О томе за наш лист прича Марко Николић.

– Док сам студирао, нисам знао да ћу да се бавим предузетништвом. Мислио сам да ћу по завршетку студија да радим за неку ИТ фирму. Након студија у Нишу, студирао сам у Португалу, а потом у Норвешкој, где сам се дружио са Николом, другом из студентског дома у Нишу, који је у том тренутку такође био на студијама у Норвешкој. Никола је имао проблем са мигренама док чита ноћу и он ми је предложио да покренемо рад на апликацији за редукцију плаве светлости. Одлучили смо да се вратимо у Ниш, где смо и основали фирму.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: