И МОЦАРТОВ РОДНИ ГРАД ОВОГА ЛЕТА БЕЗ ТУРИСТА: Корона је преполовила прошлогодишњу милијарду евра

Салцбург, један од најпосећенијих туристичких градова на свету, прошле године је од туризма зарадио целу милијарду евра. Ове године је страних туриста значајно мање, па су и приходи мањи, упркос томе што су домаћи гости на језерима и у алпским селима, делом ублажили пад прихода од туризма

Једна од најпосећенијих трговачких улица у
Салцбургу – потпуно празна овога лета

Становници Салцбурга не памте лепши септембар. Али, само што се тиче броја сунчаних дана и минималног ромињања кише, што је овде доста честа појава. Ако се погледа туризам, од кога овај град живи, ситуација личи на катастрофу: приходи ће сигурно бити преполовљени. Прошле, 2019. године оборени су рекорди, па је Моцартов родни град укњижио приход од чак једне милијарде евра. Највише је зарађено од страних туриста, а без Јапанаца и Кинеза се овај град и не може замислити.

Овога септембра, међутим, такав Салцбург не личи више на себе. Полупразне или празне улице, празни кафеи, продавнице без купаца, музеји без гужви и великих посета. Додуше, становницима Салцбурга прија овакав одмор од туристичких посета. Нема галаме и гурања на сваком кораку, па ни гужви у саобраћају. Али, како ће тај „корона комфор“ изгледати из угла градског буџета, већ се сада страхује, пошто су подаци неумољиви. Док су туристичке посете у јануару и фебруару бележиле раст, у марту и априлу је све било „закључано“, па је тек крај маја показао неке знаке туристичког живота. Опоравак се наставио у јуну, јулу и августу, углавном доласком домаћих гостију, Аустријанаца из других делова земље, али ту је, практично, и крај приче о туристичкој сезони 2020.

Колико је туризам важан економски фактор за град и за читаву земљу, сведочи податак да удео Салцбурга у бруто домаћем производу у туризму Аустрије износи око 15 до 20 одсто и да у туризму ради око 10.000 људи, од око 155.000 становника колико има овај град испод Алпа. Годишње се у Салцбургу организује око 4.500 културних манифестација, на стотине конференција и других интернационалних догађаја.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: