ПОРОДИЦА КОВАЧ УСПЕШНО ГАЈИ НОВУ СОРТУ ВОЋА: Кинеска урма из Бачког Моноштора

Урма жижула гаји се у Кини четири миленијума. Ова воћка се брзо привикла на бачку равницу, просечан род са једног стабла је до 50 килограма, а цена је одлична и износи од 300 до 500 динара за килограм, зависно од тога када се и где продаје

Породица Ковач: Инес и Дејан са ћеркицом

Земља у Бачкој је плодна, па се ту свака сорта воћа или поврћа брзо прими и лепо напредује. Изузетак није ни кинеска урма жижула, која носи титулу најздравијег воћа. Клима у Бачком Моноштору, у близини Сомбора, прија овој врсти урме, па породица Ковач гаји органске жижуле већ седам година. Задовољни су и шире производњу. Како кажу, ово воће је лако за гајење јер захтева скромне агротехничке мере, род је обилан, а болести и природних непријатеља нема. Цена која се постиже на тржишту је добра, кажу узгајивачи. Потрошачи су је већ упознали, па потражња расте сваке године. Једино што жижули може да нашкоди је град, а баш он је ове године десетковао воћњак Ковачевих. Опоравку се надају већ идуће године и планирају да прошире производњу и да наредних сезона заштите род мрежом и обезбеде се полисом осигурања.

Дејан Ковач нам је испричао да се са кинеском урмом први пут сусрео на интернету. Сазнао је да се у Кини гаји већ 4.000 година. Утисци су били добри, па је одлучио да наручи саднице и крене у посао. Тако је у Моноштор стигло 140 садница из Словеније. Комплетно улагање, заједно са куповином парцеле, износило је 5.000 евра. Новац је обезбеђен из породичне уштеђевине.

Улагања нису била велика, али су се сви питали шта ће од свега бити. Дејан је бравар по струци, а све до садње првих стабала жижуле није имао много искуства у пољопривреди.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: