КОМПАНИЈА ВИЗА ОБЈАВИЛА РЕЗУЛТАТЕ ИСТРАЖИВАЊА О ЖЕНСКОМ ПРЕДУЗЕТНИШТВУ У СРБИЈИ: Воле независност у пословању, али се плаше да упадну у дугове

Више од половине жена предузетница наводи слободу као један од највећих мотиватора за покретање бизниса, следе могућност веће зараде, као и доживљај довољне личне компетентности да би се радило самостално. Међутим, истовремено страхују од могућег упадања у дугове и од великог обима посла

Последњег дана септембра, компанија Виза је објавила резултате истраживања о позицији жена предузетница и процесима доношења одлука о покретању сопственог бизниса. Истраживање о женском предузетништву спроведено је као део “She’s Next” иницијативе компаније Виза, покренуте са циљем подршке и оснаживања жена власница малих предузећа.

Према резултатима истраживања, више од половине жена предузетница наводи слободу као један од највећих мотиватора за покретање бизниса, следе могућност веће зараде, као и доживљај довољне личне компетентности да би се радило самостално. Са друге стране, највећа брига жена предузетница приликом доношења одлуке о покретању сопственог пословања је страховање од могућег упадања у дугове и великог обима посла. Међутим, не боје се да ће због посла запоставити породицу, што је само доказ велике одговорности жена за организацију живота и рада породице, као и за финансијску бригу о опстанку.

У главне препреке у доношењу коначне одлуке о покретању бизниса, жене предузетнице су уврстиле страх од неуспеха и прављења значајних финансијских губитака; недовољно знања о финансијама и књиговодству; недовољно знања о законима и прописима; као и недовољно развијене стратегије. Када је реч о процесу реализације и формалног оснивања предузећа, највећи изазов, према наводима испитаница, био је иницијални капитал. У погледу износа новца који је потребан за покретање бизниса, 36% жена предузетница је изнело да им је било потребно између 2.001 и 5.000 евра, затим износи до 2.000 евра (28%), док је 12% испитаница навело износ између 5.001 и 10.000 евра.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: