МОГУ ЛИ СРПСКЕ ФИРМЕ ДА ОСВОЈЕ АФРИЧКО ТРЖИШТЕ: Препреке бројне, али се исплати покушати

Иако је извоз у афричке земље на нивоу статистичке грешке, око два одсто од укупне вредности извоза у 2019. години, охрабрујућа је чињеница да је и тако мали извоз порастао за 24 одсто у односу на годину дана раније. Саговорници Економетра истичу да, упркос свим препрекама, афрички континент представља велики потенцијал и напомињу да шест од 10 најбрже растућих тржишта у свету управо долази са Црног континента

Објекат КСЕ (концентрисана соларна енергија) Ки Солар 1 у провинцији Северни Кејп једно је од највећих постројења за соларну енергију у Јужној Африци

Извоз српских компанија у Африку током прошле године је вредео 236,7 милиона долара, показују подаци Привредне коморе Србије. Српски привредници су највише конекција остварили са Северном Африком те је у тај део Црног континента извезено 166 милиона долара робе, а у остатак преосталих 70,7 милиона. Иако је извоз у афричке земље на нивоу статистичке грешке, око два одсто од укупне вредности извоза у 2019. години, охрабрујућа је чињеница да је и тако мали извоз порастао за 24 одсто у односу на годину дана раније. Повећање се односи превасходно на повећање извоза у земље Северне Африке (32,8%), док је раст извоза у остале афричке земље износио 7,4 одсто. Од значајнијих извозних сектора Србије у Африку могу се издвојити дуванска, наменска и гумарска индустрија.

Африка има најбрже растуће привреде

Афричко тржиште карактеришу бројни проблеми, ратови, глад сиромаштво, лоша инфраструктура, корупција, правна нестабилност, али с друге стране, шест од десет најбрже растућих економија света долази управо из Африке. Светске силе се већ увелико боре за Црни континент, а процењује се да ће Африка за пет година постати најважнији трговински партнер Кине.

Произвођач дечије хране Бејби Фуд Фактори (Baby Food Factory), познат по бренду Нутрино, у Африци је присутан преко свог партнера Нелт групе која на том тржишту послује већ целу деценију. Прво тржиште на које су извезли свој производ Нутрино била је Замбија, а управо ових дана очекују да крене продаја и у Анголи. Интересовање за њихове производе, како каже Вукашин Цицмил, директор продаје и маркетинга компаније, постоји и у земљама Западне и Северне Африке.

– Афричка тржишта представљају огроман потенцијал за све произвођаче хране али и других производа. То је други највећи континент по величини и популацији, који се развија невероватном брзином. Африка има и најмлађе и најбрже растуће становништво и као такво је идеално тржиште за дечију храну. Уз све специфичности и изазове ових тржишта очекујемо да у будућности Африка буде веома значајно тржиште за нашу дечју храну – каже он.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: