ДРВЕНИ ОКВИР ЗА НАОЧАРЕ – ЕЛЕГАНЦИЈА И БОЈА СТАРОГ ХРАСТА: Швајцарце и Италијане освојили дрвени оквири

Јединствена технологија израде, до које су Александар и Мирослав дошли сами, као и дизајн који је такође резултат њихове креативности, привукли су велику пажњу на Сајму оптике у Милану 2019. године, па највећи број наочара из њихове уметничке радионице краси лица становника централне Европе. У току су преговори са једном велепродајном кућом у Србији која ће ове оригиналне производе уврстити у свој асортиман

Александар и Мирослав раде све сами – замисле оквир, нацртају га, припреме материјал, склопе, изрежу, савију, кувају, премазују..

Када су пре четири године одлучили да рашчисте са дотадашњим занимањима и покрену потпуно нови посао, Нишлије Александар Костић и Мирослав Трајковић нису знали ништа о производу за који су се определили. Нису имали од кога ни да науче, јер је производња дрвених оквира за наочаре реткост. Колико је њима познато, тиме се бавила једна фирма у нашој земљи, али је и она престала са радом. Дрвени оквири који се у Србији нуде преко интернета углавном су увезени из Кине.

Само неколико година касније, њихови дрвени оквири су постали препознатљиви и тражени у иностранству, а највећи број њих данас краси лица Швајцараца и Италијана. Били су упорни, трагали су за сопственим решењима, експериментисали алатом и материјалима, уз велике тешкоће набављали специфичне алате за ручну израду, решавали проблеме у ходу. Данас раде све сами – замисле оквир, нацртају га, припреме материјал, склопе, изрежу, савију, кувају, премазују, све до финалног производа.

– Нас двојица смо пре свега пријатељи, дугогодишњи другари и бивши спортисти. Када смо подвукли црту испод дотадашњих професија и решили да наше креативне способности искористимо за стварање једног производа модерног дизајна, одлучили смо се за дрвене оквире за наочаре. Било је то 2016. године. Најпре нам је то био хоби, а онда смо решили да радимо мало озбиљније. На почетку нисмо знали ништа о овом производу. Нисмо знали како се то ради, нити смо знали како то други раде. Наша идеја била је да не видимо ничији производ, већ да радимо на свој начин, да пробамо да се уздигнемо изнад других, јер знамо да је то пут до успеха. Учили смо кроз грешке. Сам рам је врло сложена конструкција, нарочито када се креира кроз процес ручног рада. Полако смо набављали опрему, неке машине купили смо уз помоћ ЕНЕКЕ.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: