ПИСМА ИЗ ИТАЛИЈЕ: Дигитална писменост за нов почетак

Нова индустрија расте. Апликације. Онлајн. Дигитализација. Скривени идентитети. Запетљане процедуре. Да ли је та дигитална писменост улазница и сигурна карта за боравак на овом свету САМО за интелигентне, виспрене, сналажљиве, широкоумне, информисане, са добрим видом и слухом?

Пише: Марина Лазаревић

Други пут живимо у Италији. Прошли пут три године, након којих смо се вратили, јер сам ЈА била уверена да ће у Србији бити боље. Нисам била у праву. Али јесам стекла велико искуство. И сада су ВЕЋ прошле три године од нашег доласкаповратка. Забавне су те приче о иностранству. Ретко ко исприча све како јесте. И у то име, јер неки једва чекају да чују нешто лоше о иностранству, ево једне мало другачије Италије, Европе, ЕУ. Једино, морам признати, да су све те наизглед „контра“ иностранство чињенице, ипак дошле и у нашу земљу – али чини ми се на ружнији начин и у земљу која нема тих економскофинансијских капацитета да амортизује последице.

Питају нас – како нам је? Одговарамо – супер, иако многима неке чињенице тако не делују. Али, радите много. Па ради се и у Србији, рекла бих. Да ли је могуће да вам ништа не недостаје? Непријатно ми је да кажем – јасно и гласно НЕ, па то чиним стидљиво – ништа… осим неке хране. Зашто смо отишли, питају неки. Неки добро разумеју. Неки се диве и траже подршку у одговору да учине исто. Мој муж врло кратко одговара – ИШЛО НАМ СЕ – као да ту нема шта даље да се пита. А ја, увек покушавам да ублажим љубазношћу тај одговор. Иако сам имала пуно верзија одговора, овога лета сам спознала тренутно актуелан. Запад ми ипак даје прилику да пуно радимо, али и да живимо, да сањамо и снове остварујемо, поставља задатке али и даје слободу. Е тај баланс, породица – посао – слобода. То је на мојој листи жеља – идеалан живот. Знам да није свакоме. Или можда јесте?

Но, хајде да мало „критикујемо“ западноевропску администрацију. Ова прича се може назвати и ДАВАЊЕ ПРИЗНАЊА ШАЛТЕРСКИМ РАДНИЦИМА.

Септембар и стандардно очекиван програм школских активности. У новом сценарију који се зове – додатни протоколи. Очекујем да ништа није као некад и изненадим се када процедура не захтева додатни корак.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: