Опоравља се привреда Немачке, а то поправља ситуацију и у Србији

Мањи пад економије у Србији, у односу на друге земље, резултат је што, као мање развијена држава, у структури српске привреде доминира производња егзистенцијалних производа, попут хране и пића, док је мање учешће трајније потрошних и инвестиционих добара и туристичких услуга

Немачки министар привреде Петер Алтмајер на представљању нове економске прогнозе владе, 1. септембра

Србија би 2020. могла имати пад бруто домаћег производа (БДП) од три процента. Иако најновији подаци показују да резултат може бити бољи, за сада треба задржати ову процену због неизвесности у вези са епидемиолошком ситуацијом до краја године, оценио је 25. септембра Милојко Арсић, главни уредник Кварталног монитора, на представљању новог броја Кварталног монитора, у издању Економског факултета у Београду и ФРЕН-а.

„Привреда Србије, слично као и друге европске привреде, у току другог квартала ове године имала је значајно погоршање ситуације. Дошло је до пада БДП-а за 6,4 одсто, извоз и увоз су опали за око 20 одсто, а стране директне инвестиције су опале за 35 одсто. У истом периоду дошло је до великог повећања фискалног дефицита и до раста јавног дуга“, казао је Арсић, а пренела агенција Бета.

Он је подсетио и да је мањи пад економије у Србији, у односу на друге земље, резултат тога што је Србија у кризу ушла са нешто већом стопом раста, али и тога што, као мање развијена држава, у структури привреде има веће учешће производње егзистенцијалних производа, попут хране и пића, уз мање учешће трајније потрошних и инвестиционих добара, а нема ни велико учешће производа који су повезани са епидемиолошким ризицима, попут туристичких услуга и слично.

Фото: Радио Слободна Европа

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БРАНКО ГРЕГАНОВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ИЗВРШНОГ ОДБОРА НЛБ БАНКЕ БЕОГРАД: Подршка привреди и грађанима у изазовним временима
  • НЕМАЊА ТОМИЋ, ЧЛАН ИЗВРШНОГ ОДБОРА ПРОКРЕДИТ БАНКЕ: Банка која је стекла поверење привредника – јер их слуша и разуме
  • ПРЕВОЗ ПУТНИКА И РОБЕ У ПРВОМ ПОЛУГОДИШТУ 2020. ГОДИНЕ: Највећи пад у међународном друмском и ваздушном саобраћају
  • ЉУТЕ ПАПРИКЕ СA ДАЛЕКИХ МЕРИДИЈАНА РАСТУ НАДОМАК БЕОГРАДА: Од другара из краја до пословних партнера
  • Следећи број Економетра излази 3. новембра 2020.
Podelite ovaj tekst: