Banca Intesa ad Beograd (članica Gruppo Banca Intesa)

Grupa Banca Intesa, najveća bankarska grupacija u Italiji i jedna od najsnažnijih u Evropi, čija je članica i Banca Intesa Beograd, donela je odluku o spajanju grupe Banca Intesa sa bankom Sanpaolo IMI. Time će ova nova grupacija po vrednosti na berzi postati peta banka u Evropi.

 Banca Intesa je avgusta 2005. postala većinski vlasnik kapitala Delta Banke, sadašnje Banca Intesa Beograd, vodeće banke na srpskom tržištu. Uprkos promenama, Banca Intesa Beograd je u 2005. godini postigla rekordne rezultate i zadržala lidersku poziciju na tržištu. Kao članica Grupe Banca Intesa, Banca Intesa Beograd uživa izuzetan ugled i poverenje klijenata što je doprinelo da održi rang druge banke u Srbiji po bilansnoj sumi. Lidersku poziciju održava zahvaljujući razvijenoj poslovnoj mreži od 160 poslovnica u više od 100 gradova Srbije, najrazvijenijoj mreži bankomata i POS terminala i veoma rasprostranjenoj mreži od 240 koresponentskih banaka širom sveta.

Banca Intesa Beograd je pouzdan partner za 850.000 klijenata, fizičkih i pravnih lica. Od osnivanja je poslovala kao banka privrede i postala lider u ovoj oblasti, a igra i aktivnu ulogu u procesu privatizacije u Srbiji.

Što se tiče poslovanja sa stanovništvom, Banka je već dugo lider u elektronskom bankarstvu i platnim karticama, zahvaljujući činjenici da je uvela MasterCard na domaće tržište i izdala prvu Visa čip karticu na Balkanu, a krajem godine je potpisala ekskluzivni ugovor kojim na domaće tržište dovodi prestižne American Express kreditne kartice. U toku 2005. godine osnovana je i lizing kompanija pod nazivom Intesa Leasing Beograd koja se aktivno uključila na veoma konkurentno tržište i već beleži dobre rezultate.

Takođe, Banka podjednaku pažnju posvećuje i brizi za društvenu zajednicu kroz tzv. projekte društvene odgovornosti, humanitarne akcije, projekte vezane za razvoj kulture, umetnosti, sporta, i sve aktivnosti vezane za pravilno usmeravanje i razvoj mladih.

Finansijski magazin Finance Central Europe je Banca Intesa Beograd dodelio tri prestižna priznanja za 2006. godinu: najbolja banka srednje veličine u jugoistočnoj Evropi, najbolja banka u Srbiji, a generalni direktor Banca Intesa Beograd, Draginja Đurić je treći put zaredom proglašena bankarom godine u Srbiji. Takođe, Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ocenila je akviziciju Banke kao finansijski najveću investiciju u bankarskom sektoru i najveće inostrano ulaganje u Srbiju tokom protekle godine.

Cilj Banke je zadržavanje pozicije važnog subjekta u ekonomskom razvoju zemlje kroz kvalitativno i kvantitavno unapređenje ponuda, usluge i aktivnosti. Planovi podrazumevaju dodatno povećanje učešća na tržištu kako bi do 2008. godine Banka postala lider i u segmentu poslovanja sa stanovništvom. Zahvaljujući dugoročnim sredstvima obezbeđenim kroz članstvo u grupaciji Banca Intesa, planira se intenziviranje dugoročnog kreditiraja stanovništva i privrede, kao i podržavanje kapitalnih investicija u infrastrukturu, putnu i telekomunikacionu mrežu i stambenu izgradnju. Dolazak Banca Intesa na domaće tržište podrazumeva i dolazak njenih klijenata, potencijalnih investitora i stranih partnera našim firmama. Na taj način naše kompanije će moći da, sarađujući sa inostranim firmama, unaprede poslovanje i povećaju izvoz, a samim tim doprinesu poboljšanju opšteg ekonomskog stanja u Srbiji.

Podelite ovaj tekst: