ПРЕДСТАВЉЕНА „БЕЛА КЊИГА 2016“: Страни инвеститори задовољни, али не сасвим

Између два издања „Беле књиге“ Влада Србије успела је да спроведе фискалну консолидацију и омогући добре економске параметре, попут раста БДП-а и извоза, уз значајна побољшања пословне климе, пре свега у области некретнина и градње – оценила је Јана Михајлова, председница Савета страних инвеститора (ФИЦ), 28. новембра у Београду, на представљању овогодишњег издања „Беле књиге“ – годишње анализе услова пословања у Србији коју од 2003. године припрема Савет страних инвеститора и презентује представницима власти.

bela-knjiga-2016Највећи напредак је остварен и у области заштите конкуренције и потрошача, државној помоћи и јавном бележништву, као и у секторима телекомуникација, нафте и гаса и приватног осигурања.

„Ови добри резултати дају основу за висока очекивања у будућности. Савет верује да Влада треба да искористи моменат и још више убрза структурне реформе, смањи бирократију и побољша спровођење закона, као и да настави усаглашавање са регулативом ЕУ“, рекла је Михајлова.

Потом следе и остале примедбе: најмањи напредак уочен је у областима пореза и радноправних прописа, као и у области закона који се односе на девизно пословање, стечај и заштиту узбуњивача, на законе у секторима хране и пољопривреде, осигурања и хемијских производа. По оцени ФИЦ-а, у оквиру структурних реформи Влада треба да заврши приватизацију и корпоратизацију државних предузећа, да ефикасније примени пореске законе и закон о инспекцијама. Премијер Србије Александар Вучић је на представљању „Беле књиге“ најавио да ће Влада Србије заједно са Саветом страних инвеститора формирати национални савет за конкурентност, како би држава била привлачнија за инвестирање. Вучић је навео да су за девет месеци 2016. стране инвестиције износиле 1,25 милијарди евра, а да се очекује да до краја године достигну износ од 1,8 или 1,9 милијарди евра, док на пример у БиХ, инвестиције износе 400 милиона евра, навео је премијер. По његовим речима, ове године ће раст БДП у Србији бити 2,7 или 2,8 одсто, чему највећи допринос дају прерађивачка индустрија, енергетика, грађевинарство и рударство, док ће спољнотрговински дефицит бити мањи за 23 одсто.

„Имамо проблем са укидањем парафискалних намета јер треба да нађемо модус који ће прихватити све локалне самоуправе, а треба и да уједначимо рад инспекцијских служби“, објаснио је Вучић.

Сумирајући резултате, председница ФИЦ-а Јана Михајлова је навела да 65 одсто препорука из прошлогодишње „Беле књиге“ није реализовано, док је нешто више од једне трећине препорука Влада претворила у законе или неке друге акте којима се омогућава боље пословање страних инвеститора. А колико су они значајни за Србију показују подаци да ФИЦ окупља око 130 страних компанија које су овде уложиле готово 29 милијарди евра, које запошљавају 94.000 радника и у укупном извозу Србије учествују са 22 одсто.


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: