САЊА ПОПОВИЋ ПАНТИЋ: Желимо да побољшамо пословно окружење

Пројектом „Слободан приступ тржишту за све, кроз унапређење интегрисања женског предузетништва у тржишну економију Србије“, УПЖС настоји да још једном укаже на значај женског предузетништва као недовољно искоришћеног економског ресурса привреде Србије

Сања Поповић Пантић

Сања Поповић Пантић

Удружење пословних жена Србије (УПЖС) од 1. новембра 2016. године реализује пројекат „Слободан приступ тржишту за све, кроз унапређење интегрисања женског предузетништва у тржишну економију Србије“, уз подршку амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији. У овај пројекат укључен је и наш часопис Економетар, настављајући успешну сарадњу која је успостављена у реализацији пројекта „Предузетнице питају“ 2013. године. Наглашавајући значај оваквих пројеката за даљи развој женског предузетништва, Сања Поповић Пантић, председница УПЖС, каже у интервјуу за Економетар да је основни циљ овог пројекта развој тржишне економије кроз укључивање женског предузетништва као недовољно искоришћеног економског ресурса привреде Србије.

– Специфични циљеви пројекта су: побољшање пословног окружења за МСП у целини са фокусом на женско предузетништво, повећање капацитета женских предузећа у циљу интернационализације пословања и ширења на друга тржишта, јачање локалних удружења пословних жена и предузетница ван Београда и подизање друштвене свести о значају женског предузетништва на тржишту.

• Колико се на овај начин доприноси стварању боље атмосфере за развој предузетништва у Србији и за успешније пословање жена-предузетница?

– Пројекат је само оквир у који „смештамо“ оно што мислимо да треба да чинимо као репрезентативно удружење предузетница Србије, а то је конструктивни приступ у креирању бољег окружења за мали и средњи бизнис. Дакле, осмислили смо још пре четири године форму „Предузетнице питају“ која је ишла у телевизијском формату, а праћена је била такође и текстовима у Економетру. Сада настављамо са праксом у којој наше предузетнице постављају конкретна питања доносиоцима одлука и креаторима политике развоја МСП у Србији, а одговоре траже новинари Економетра. Циљ је да укажемо на проблеме и да помогнемо доносиоцима одлука и креаторима политика да боље одреде приоритете којим ће се бавити како би нам свима било боље, а наше окружење постало што више стимулативно за предузетништво. Пракса од раније показује да је овај приступ донео одређене помаке и неки су проблеми отклоњени, па се надамо да ће у овом новом пројектном циклусу бити још ефикаснијих решења.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: