ПОРОДИЧНА КОМПАНИЈА „SWEET HOME” ИЗ БРУСА: Воће са поткопаоничких плантажа иде у земље ЕУ, САД и Канаду

Светлана Миљковић, уз снажну подршку породице, створила је фирму – једну од највећих извозника воћа у европске земље, САД и Канаду. Стално је запослено 48 радника, а у сезони откупа укључује се још 300 коопераната. Синови, са факултетским дипломама, главни ослонац у породичној фирми

Светлана Миљковић са супругом и синовима на додели признања „Цвет успеха за жену змаја“

Светлана Миљковић са супругом и синовима на додели признања „Цвет успеха за жену змаја“

Светлана Миљковић, дипломирана економисткиња и данас власница и директорка предузећа „Свит хом“ (Sweet home) из Бруса, недавно је добила „Цвет успеха за жену змаја”, престижну награду Удружења пословних жена Србије за Најевропскију женску фирму. Фирма „Свит хом” основана је 1997., у време када су, како истиче Светлана Миљковић за Економетар, плате у државним предузећима и у време велике инфлације губиле сваку вредност и људи били присиљени на пуко преживљавање. Решење за такву, практично безизлазну, ситуацију наша саговорница је пронашла у приватном бизнису, и то у свом Брусу који је, са ресурсима које су нудили раскошни обронци Копаоника, видела као значајну шансу у области воћарства.

– До 1997. радила сам у Земљорадничкој задрузи „Копаоничка“ Брус. У жељи да покренем приватни бизнис, одлучила сам на старту да се бавим увозом чоколаде и трговином, па отуд и потиче назив фирме „Свит хом”. Моја одлука је била јасна, вођена циљем да својој породици и себи обезбедим лепшу и сигурнију будућност – каже наша саговорница и наставља:

– Верујем да сам успела уз снажну подршку породице. Почела сам да увозим и продајем чоколаду, међутим, тај посао је био кратког даха. Већ 1998. донет је закон, односно пропис, о депоновању средстава Народне банке Србије у износу 50 процената од вредности робе која се увози. У том тренутку нисам имала новца за улагање у посао који није баш био сигуран.

Светлана Миљковић истиче да је њен супруг, који је такође радио у Земљорадничкој задрузи „Копаоничка“ (извесно време био је и генерални директор), одлучио да пређе у „Свит хом”, као човек са огромним искуством и велики познавалац воћа. То је био основни разлог да се фирма одмах преоријентише на рад са воћем.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: