„ДЕЛИКОС“: До успеха се не стиже пречицом

Мина Ракићевић се на челу компаније нашла сплетом околности, а недавно је добила и награду у категорији породичног бизниса. Сувомеснати деликатеси под брендом „Космајска“ настају управо у подножју Космаја, у фирми „Деликос“ која, иако у категорији „бутик производње“, ипак остварује годишњи обрт од око милион евра. Императив су: здрави сувомеснати производи врхунског квалитета

Тандем који има „рецепт за успех“: Мина Ракићевић и тетка Споменка Загорац испред фабрике под Космајем

Тандем који има „рецепт за успех“: Мина Ракићевић и тетка Споменка Загорац
испред фабрике под Космајем

Награда Цвет успеха за жену змаја за 2016. годину, у категорији породичног бизниса, припала је Мини Ракићевић, директорки фирме „Деликос“. Сплетом животних околности ова млада предузетница нашла се на челу породичне компаније која подно Космаја, у потпуно еколошком окружењу, прави висококвалитетне сувомеснате деликатесе под брендом „Космајска“.
– Награда ме је прилично изненадила. Госпођа Афродита Бајић, власница АМЦ модне компаније, са којом сам се упознала на једној обуци за женско предузетништво, инсистирала је да конкуришем. Нисам веровала да имам много шансе јер знам да има много успешних жена које се пријављују и које дуго имају своје бизнисе, а уз то нисам оснивач овог посла већ сам га наследила – испричала је Мина Ракићевић екипи Економетра, када смо је недавно посетили на њеном радном месту, наглашавајући колико ју је награда изненадила.

Фабрика пуна љубави

Прича о бренду „Космајска“ почиње тиме што је Мина деликатесну радионицу сувомеснатих производа „Деликос“ наследила након изненадне очеве смрти 2013. године:

– Логично је било да ја преузмем пословање, јер сам заједно са оцем делила и конципирала кључне вредности наше пословне филозофије – прича Мина. „Деликос“ је основан још 2005. године, а производња је почела тек 2010. Током тих пет година Минин отац, Миломир Рајшић, машински инжењер, лагано је пројектовао и градио погон из сопствених средстава које је зарађивао на другим пословима. Наиме, он је био и власник компаније Терм инжењеринг, основане 1991., која се бавила пројектовањем и изградњом расхладних система за велике фирме. Срце фабрике „Деликос“ на Космају, а то су коморе за димљење и зрење, управо су спој његовог знања, искуства и умећа.

– Отац је био ренесансна личност. Није био мотивисан новцем, сматрао је да он долази као последица рада и да га треба паметно улагати. Очева првобитна идеја била је да направи својеврсни „шоу рум“, да би инвеститорима показивао како погон треба да изгледа. Наиме, из његовог искуства, инвеститори често нису имали визију како би производни погон требало да изгледа и били су склони да, у недостатку ресурса, праве одређене компромисе, што у крајњој инстанци може утицати на ефикасност производње и самих производа. Зато је отац пажљиво осмислио ову фабрику и уложио много времена, љубави, средстава. У целом том припремном периоду је уживао. Вероватно се зато данас технолози из других фирми који нам долазе у посету потпуно одушеве многим детаљима у погону – каже Мина.

Када је пројекат завршен дошло је време да се у погону нешто и производи и тако 2010. године на тржиште излази пет производа „Деликоса“ – буђола, суви врат, сува пршута, панчета, кулен. Касније су додали још три – сеоски кулен у природном цреву, сремску кобасицу и говеђи рамстек. Тренутно припремају још два производа и тиме ће комплетирати понуду, мада „Деликос“, као мала породична фирма, константно трага за иновацијама и за иновативним производима.

Бренд „Космајска“ настаје у строго контролисаном процесу призводње

Бренд „Космајска“ настаје у строго контролисаном процесу призводње

Укус детињства на трпезама

Савремени производни погон и висококвалитетни производи су основа „Деликосовог“ пословног модела. Целокупну производњу је у сарадњи са њеним оцем поставила Минина тетка Споменка Загорац, магистар технологије са богатим радним искуством – како у производњи меса тако и зачина. Различита искуства јој данас јако користе.

– Жеља нам је била да на трпезе вратимо укусе из детињства. Оваква, уско специјализована производња не постоји ни у Србији ни у региону. Ништа не радимо убрзано већ онако како технолошки процес захтева – каже Споменка Загорац.
Технологија је у месној индустрији, према њеним речима, веома напредовала. Специфичност „Деликоса“ је и технолошки усавршено сушење меса: дим се прочишћава кроз водене филтере, а месо се дими само колико да добије заштиту и лепу боју.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: