КАД ГЕОДЕТА ПОСТАНЕ ДИЗАЈНЕР: Нина кује, сече, савија и на крају настане – накит

Изванредан је осећај држати чекић у руци и стварати нешто ново од лима и жице, каже нишка дизајнерка Нина Милутиновић која се определила за посао у којем су важни прецизна рука и маштовитост

Нина Милутиновић

Нина Милутиновић

Млада дизајнерка накита Нина Милутиновић из Ниша није се припремала за овај креативни посао. Завршила је Грађевинску школу и постала геодетски техничар, али је себе пронашла у осмишљавању и изради јединственог накита, комбинујући метал и текстил. Овај посао захтева љубав, упорност, стрпљење и таленат. Не може баш свако да га ради, потребни су прецизна рука и маштовитост. Пре него што се отиснула у свет маште и бајковитог истраживања, ишла је од радионице до радионице и трагала за послом који би могла најбоље да ради и ово јој је највише одговарало.

– Изванредан је осећај држати чекић у руци и стварати нешто ново од лима и жице. Осетим да кроз комад нечега могу да искажем све оно што пожелим и помислим да оживим. Купци су презадовољни а ја једва стигнем да удовољим свима. Посла има, не могу да се пожалим, али морам да мислим и на породицу – супруга, тринаестогодишњу кћерку и јаданаестогодишњег сина, открива нам Нина на почетку разговора.

Након што је пронашла свој професионални пут, 2011. године регистровала је фирму „Pretty dolls“. За животни избор највише је захвална Марији Мари Радосављевић, професорки графичког дизајна у Средњој уметничкој школи у Нишу, а од прошле године и на Метрополитен универзитету. Од ње је научила технику израде накита од метала и филца, данас су пријатељице и сараднице, а кад Марија држи радионицу у земљи или иностранству, води и Нину као асистента.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: