БАЊСКИ ТУРИЗАМ У ЈУЖНОЈ МАЂАРСКОЈ: Пансиони и паркови никли као печурке

Мађарске бање и додатни садржаји изграђени су ранијих година уз помоћ новца из фондова Европске уније. Од туристичких посета сада корист имају не само власници хотела и пансиона већ и пољопривредни произвођачи који продају све више хране

zeleni-raskosni-lavirintСрбију очекује приватизација бања. Већина некадашњих бањских лепотица пружа тужну слику. Запуштени хотели, затворени ресторани и пансиони. А могло би боље и то много. Добар пример за то имамо у суседној Мађарској и то баш на југу ове земље. Бање у Морахалому, Макоу или Кишкунмајши су дотеране. Туриста има из свих земаља, а највише их је из Србије и Румуније. Добитна формула за развој туризма у Мађарској гласи –лечење, дотеривање, опуштање и забава, а све то у здравој животној средини. Сем медицинских третмана, гостима се нуде и они против стреса и за улепшавање. У велнес и спа центрима све врви од сауна, „сланих соба“ и разних типова масажа. Базени су бројни. У свакој бањи је бар неколико њих урађено у џакузи стилу. После третмана нема досађивања. Забавни паркови у самим бањама и околини нуде забаву и рекреацију. А коме није баш до рекреативног, здравог живота може да се упути у чарде и друге ресторане и да се увери да мађарска кухиња није узалуд славна. Ту су затим тематске изложбе, упознавање са историјом, решавање загонетки у забавним парковима. За тинејџере су изазов адреналин паркови а за малишане су у понуди сигурне игре у води и на копну, па зоолошки вртови и забавни паркови. Баш сви паркови имају кутак за најмлађе!

Овакав приступ бањском туризму допринео је и развоју предузетништва. Тачније, мале компаније и предузетници труде се да својим производима и услугама побољшају и бањску понуду и, наравно, да зараде.

Мађарске бање имају слична лековита дејства као и наше. Ту се лече мишићно-коштане болести, кожне, уролошке и слично. А оно што је у понуди ново јесу превенције болести, регенерација уморног тела и ослобађање од стреса.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Факторинг за мала и средња предузећа
  • Лaурeaт врлинe Дрaгињи Ђурић
  • За твој посао треба ти твој домен
  • ИВAН СTOJAНOВИЋ: Све информације за вођење фирме на једном месту
  • ЂЕНЕРАЛИ ДОБРОВОЉНИ ПЕНЗИЈСКИ ФОНД: Имовина фонда порасла на 9,3 милијарде динара
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: Купци купују, потрошачи троше
  • Следећи број Економетра излази 7. фебруара 2017.
Podelite ovaj tekst: