EKO-ETNO KOMPLEKS KAPETAN MIŠIN BREG: Uživanje po zakonima prirode

Na području Đerdapa ima hotela, motela, svratišta i konačišta za udoban smeštaj posetilaca, ali se među njima izdvaja Kapetan Mišin breg, čudesni eko-etno kompleks na uzvišici iznad Dunava sa koje puca pogled na ”ceo svet”.

Namernicima je znan i kao “Samostalna radnja za kraći smeštaj – KMB bosonog”. Pripada Živoradu Žiki Stefanoviću, preduzetniku, a precizna lokacija Kapetan Mišinog brega određena je putokazima nasred imanja, a oni kažu da je do Moskve 2.230, Londona 2.235, a do Pariza 2.015 kilometara. Izračunati je lako i onda pronaći ovo neverovatno mesto. Za one manje sklone brojanju, recimo da je sve to šest kilometara udaljeno od Donjeg Milanovca, a 180 kilometara od Beograda.

Živorad Žika Stefanović i njegova porodica nisu se na Kapetan Mišinom bregu našli pukim slučajem. Samo pedesetak metara iznad mesta gde je kompleks doteran s ljubavlju i voljom, bio je dom njegovog detinjstva, u jednom trenu pretvoren u pepeo. Sa zgarišta porodične kuće, kao desetogodišnji dečak, pošao je s majkom Zorom na danas potopljeno ostrvo Poreč, da kopaju ono što se tamo moglo naći. Samo pet godina kasnije upisao se u srednju školu, ali je bio i dugo ostao “dete flotacije” u rudniku bakra Majdanpek.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: