БРАЧНИ ПАР БАРНА ЈАНОШ: Заливни систем је злата вредан

Андреа и Михаљ су у закуп узели 34 хектара и гаје соју, шећерну репу, кукуруз и детелину. Бављење пољопривредом виде као дугорочно занимање, конкуришу за средства и код интернационалних и код српских фондова, добијају грантове и стално инвестирају

Андреа и Михаљ Барна Јанош

Протекло лето памтићемо по високим температурама а пољопривредници и по штети коју су им врућине нанеле. Срећом, има и изузетака. Ту спада газдинство Андрее Барна Јанош и Михаља Барнаиа из Темерина. Они су уз помоћ фондације „Просперитати“ набавили систем за заливање. Зато је ова 2017. година за њихову производњу била ако не сјајна, а оно бар просечна.

Млади брачни пар има своје газдинство које се води на Андреино име. У закуп су узели 34 хектара и гаје соју, шећерну репу, кукуруз и детелину. Андреа и Михаљ бављење пољопривредом виде као дугорочно занимање. То је њихов избор. Желе да им производња буде савремена као и да се баве додатним делатностима које су везане за пољопривреду и више фазе прераде. Зато су ове јесени покренули производњу брикета од остатака соје, који се користе за огрев. Труде се да кад год је то могуће дођу до средстава за инвестирање под условима који су повољнији од комерцијалних. Није то само њихова политика. Њихови рођаци баве се исто пољопривредом и траже средства путем разних конкурса и код нас и у Мађарској, и добијају их.

О набавци система за заливање газдарица Андреа, која је задужена и за комуникацију са медијима, каже:
– „Просперитати“ додељује средства на конкурсима. Ми смо за позив сазнали из медија. Супруг и ја имамо двојно држављанство, и Србије и Мађарске, па смо већ самим тим испунили основне услове.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: