ВИНСКО ПУТОВАЊЕ КРОЗ ВРЕМЕ У МАЛЧИ КОД НИША: Место укрштања епоха, уживања и љубави

Сврљижани Бора Јовић и његова супруга Јелена, власници винарије „Статус“ у Сврљигу, купили вински подрум у Малчи код Ниша стар једанаест деценија, обновили га и направили једну од најлепших дестинација на винском путу Србије

Бора Јовић са супругом Јеленом

Сврљижани Бора Јовић и његова супруга Јелена Ђошић Јовић нису се припремали за оно што данас раде. Он је завршио Машински факултет у Нишу, а она је стекла диплому Економског факултета. Али, како нам Бора рече, „ветар их је одувао у другом правцу“ и одредио животни пут о којем нису маштали, али су обоје захвални судбини што их је спојила у љубави и послу којем су предани, а то су, пре свега, виноградарство и винарство. Бора је у том послу пуних 26 година, тачније, од оснивања винарије „Статус“ 1991. године, а Јелена му се придружила од удаје за њега пре шест година. Обоје су у приватном послу од почетка каријере. Бора је у ту неизвесност запловио по завршетку факултета, а Јелена је своју прву фирму основала са 23 године. Године 2012. купили су руинирани вински подрум „Малча“ у истоименом винском селу надомак Ниша, обновили га, покренули производњу врхунских вина, један од запуштених објеката претворили у прелеп ресторан са терасом и импресивним погледом на брда преко малчанске речице, испод њега засадили 1100 чокота црне тамјанике, аутохтоне и скоро изумрле сорте грожђа, које су добили од манастира у Букову.

– Рођен сам у једном селу код Сврљига и, као и остала деца, маштао сам како ћу једног дана да побегнем из села, да живим другачије, урбаније, срећније. Кренуо сам на школовање, постао машински инжењер. Прошло је неколико тешких година, док нисам схватио да се тај новац и тај живот који јуримо налазе у очевом дворишту. У селу нисмо имали велику винарију, али је скоро свака кућа, па и наша, имала виноград и правила вино. Имао сам скромно искуство у томе, учио од оца и деде. И имао сам велику жељу да будем самосталан у послу. Тако се десила винарија „Статус“ у Сврљигу коју сам основао 1991. године и у којој производим вино и сирће. А када смо купили подрум у Малчи из 1903. године, било је сасвим јасно да ћемо живот посветити вину и сирћету.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: