ВИКТОР САБО: Дан и ноћ бди над кокама

Фарма је капацитета 28.000 јединки у турнусу, а годишње очекује да има бар шест турнуса. Већ има први уговор као кооперант за наредних годину дана

Виктор Сабо

Село Мали Песак, у општини Кањижа на крајњем северу Србије, има тек око сто становника. Младих људи само под неколико кровова. Због тога се оно што је урадио Виктор Сабо издваја по много чему. За мање од шест месеци изградио је једну од најмодернијих и највећих фарми кокошака у Бачкој, и одлучио да остане у свом селу и овде од пољопривредне производње гради своју будућност.

Домаћинство породице Сабо издваја се у Малом Песку. Имају фарму са 100 млечних крава и годишње испоручују између 700 и 800 хиљада литара млека, обрађују и земљу. Међутим, син Виктор је још током средње пољопривредне школе, коју је похађао у Кањижи, тврдио да ће се бавити или земљорадњом или узгојем живине.

– У средњој школи сам већ имао доста праксе и тада сам одлучио да не треба сви у породици да будемо везани за говедарство и да ћу се бавити узгојем живине. Мислим да је то добра одлука јер на тај начин моћи ћемо једни друге да допуњујемо и помажемо, у зависности од временских прилика. Односно, ,,када околности нису наклоњене говедарству имаћемо фарму живине и обрнуто“ прича за Економетар млади Виктор Сабо.

Разговарамо у пространој породичној кући, иза које се налази фарма крава. Преко пута куће, на пространој парцели, за око шест месеци подигнута је фарма живине на којој је од августа ове године и натпис „Виктор фарма“.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: