У ПОСЕТИ ПОРОДИЦИ ШОКШИЋ ИЗ СЕЛА ТАРАШ КОД ЗРЕЊАНИНА: Почели са 22 ара и стигли до седам хектара

Породица Шокшић, Гордана и Војислав са синовима Мирком и Гораном, у селу Тараш код Зрењанина производи органску храну. На њиховим њивама расте углавном кртоласто поврће, али узгајају и воће и продају органска јаја. Годишње произведу око 100 тона намирница, које нуде на пијаци, у трговинским ланцима или шаљу на кућне адресе потрошачима

Породичном послу мајке Гордане и оца Војислава на Биофарми Шокшић придружили су се и синови, Мирко и Горан

На двадесетак километара од Зрењанина, у селу Тараш, породица Шокшић је пре десет година, 2007., започела производњу органског поврћа. На свега 22 ара, Гордана, која је радила у суду, и Војислав, запослен у једној приватној фирми као аутоелектричар, засадили су прву културу – кромпир. То је био природан избор, будући да је село Тараш, осим по највећем броју легла рода, познато и по узгоју кромпира и купуса. Томе, осим погодног песковитог тла, доприноси и близина реке Тисе што олакшава наводњавање. За органску производњу су се одлучили јер су и сами желели да се хране здраво и исто то су хтели да понуде другим људима. Породичном послу на Биофарми Шокшић придружили су се и синови, Мирко и Горан, који су, желећи да наставе и унапреде цео посао, уписали Пољопривредни факултет и то одсек органске производње. Мирко је ове године дипломирао, а Горан је на трећој години студија. Сертификовани органски произвођачи постали су 2009. године.

– Сваке године смо у обавези да радимо анализе на остатке пестицида и да обнављамо сертификат. То је добро јер су тако и потрошачи сигурни да купују здраву храну – наглашава Гордана Шокшић чија је и иницијатива била да се бави органском производњом.

„Занимација“ постаје бизнис

И Гордана и Војислав су потекли из села Тараш и одрастали у породицама које су се бавиле пољопривредом. Ипак, одселили су се у град, запослили у „државним фирмама“ и живели уобичајеним градским и радничким животом. Ипак, „оаза“ мира за њих је било село, боравак на њиви под ведрим небом и дружење са биљкама. Почели су на својој парцели производећи за себе.

Све је, дакле, кренуло као „занимација“ у слободно време.

– Убрзо су се појавили вишкови које смо продавали на пијаци у Новом Саду. У то време, од механизације смо имали само стари трактор. Ишло нам је наруку што је наше родно село Тараш јако погодно за кртоласте биљке због близине Тисе и саме земље. Наводњавање је могуће из природних бунара, а нема опасности од плављења наших њива. Због близине шуме, ноћи су хладне, што спречава бројне болести кромпира – објашњава Гордана Шокшић.

Међутим, иако су читавог живота радили на земљи, о органској пољопривреди су морали много шта да науче. У томе су им, како она каже, највише помогле колеге.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НЕИСКОРИШЋЕН ПОТЕНЦИЈАЛ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ: Предности употребе биомасе
  • ДEJAН MAРКOВИЋ, ГEНEРAЛНИ ДИРEКTOР ШНAJДEР EЛEКTРИКA ЗA СРБИJУ И ЦРНУ ГOРУ: Развијамо мрежу локалних партнера
  • ЗВОНИМИР ПАВЛЕК: УСПЕШНА ТРГОВИНА (10): Сaрaдњa срoдних индустриja
  • Следећи број Економетра излази 5. децембра 2017.
Podelite ovaj tekst: