Да ли следе још две године „ковид економије“

Пандемија још траје, неке се земље затварају поново, неке се отварају, негде вирус букти, негде се стишава, у ком смо сада таласу вируса – нико то више не може прецизно да каже.

Како нам сада, са дистанце од годину и по дана, трагикомично звуче оне реченице лекара – чланова кризног штаба, да су „кључне следеће две недеље“ за сузбијање вируса! Или, да ће „топлији пролећни и летњи дани отерати вирус”, а сви ми ћемо шетњом по сунцу „упити“ више витамина Д. Или, честа фраза чланице кризног штаба, која је тим путем још и зарадила министарско место у српској влади, да „треба сузбити сваки резервоар вируса“.

После оволико дана и месеци, после оволико заражених и умрлих, јасно је да су то била „стручна нагађања“ и да знања о овој врсти пандемије није било довољно, ни код оних који би, заправо, требало да нам кажу како да се понашамо ми, лаици. Али, оно што је и нама лаицима постало јасно, јесте да правила нема, да је вирус ту и да пандемија коју изазива ковид-19 и даље траје. У међувремену смо се сви саживели са комплетном збрком. Ради се и у канцеларијама, фабрикама, ресторанима, а ради се и од куће; неки успешно послују а неки банкротирају; неке државе бележе високе стопе привредног раста (међу њима најмногољуднија земља на планети има 9,8 одсто раста БДП-а у прва три овогодишња квартала), а неке ће се спорије враћати на ниво из 2019. године, поготово државе Медитерана које су доживеле слом због туризма.

Но, са свим тим дебалансима смо научили да живимо, као што се привикавамо на инфлацију, односно на стални раст цена хране и енергената, на скупљи превоз контејнерима из Кине, због чега роба поскупљује широм света, на рекордне цене свих најважнијих метала на светским берзама и на још много тога. Привикавамо се и истовремено се питамо – докле ће ово трајати. Докле ће трајати „корона економија“ и „корона реалност“? Зар већ није време да вирус оде, нестане, ишчезне, шта год, али да се вратимо оном ранијем „нормалном“ животу?

Таква питања често постављам и економским ауторитетима, познаваоцима глобалних и локалних привредних прилика, банкарима. Посебно банкарима, јер су важне њихове процене до када ће трајати период ниских каматних стопа, који се усталио већ десетак година.

И, врло је занимљиво да се управо овог октобра, са више места, добија исти одговор: пандемија и „ковид економија“ ће трајати још две године. Објашњење је у томе, да је сада већ јасно да пандемија овако великих размера мора да траје бар четири године (а две су већ за нама), јер се то заснива на историјском искуству са трајањем пандемија. Нагађање или не, али таква су очекивања и процене врло угледних економиста.

А што се тиче каматних стопа и њиховог мировања или раста, ту је такође прилично дефинисан став. Сви се понашају као да нема изненађења. Најпре је Европска централна банка, овог октобра, сасвим децидно изашла са проценом да ће задржати ниво своје референтне каматне стопе – ЕУРИБОРА – на вредност испод нуле, до краја ове и током целе следеће 2022. године. То значи да кредити неће поскупљивати до почетка 2023. године. Али се и за 2024. годину најављује исти режим, што значи да ће евро-новац бити јефтин још и наредне две године. Али, не само ЕЦБ већ и еминентни банкари из европских финансијских групација процењују да камате неће расти средњорочно, а сигурно још две године, ту негде до краја 2024. године.

Па, ако спојимо те процене економиста и банкара, добијамо слику о „ковид економији“ и пандемији која ће трајати још две године. Закључно са 2024. Да ли ће бити тако? Проверићемо. А како ћемо живети до тада? Управо овако као и сада – мало има пандемије – мало нема, мало стављамо маске – мало не, мало инфлације – мало привредног раста, мало неки успешно раде – мало неки банкротирају… Ко зна, можда се те процене о још две године трајања пандемије и не остваре. Можда су за вирус баш „следеће две недеље кључне“!

Р. Николић

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: