Много користи од плантаже шипка

Из жеље да нађе место за бег од градске вреве Игор Петровић, продавац осигурања, купио је 2013. године земљу седме категорије и посадио плантажу шипка. Још увек није решио да се посвети искључиво предузетништву, али корак по корак иде ка томе. Јер се до сада уверио у потенцијал гајења и прераде овог производа

Игор и Марија Петровић

Пре непуну деценију, засићен брзим начином живота у граду и радом у осигурању, Игор Петровић је 2013. одлучио да за себе и тада девојку а сада супругу Марију, нађе оазу на селу. Нажалост, није имао земљу од предака па је у атару села Влашка, код Младеновца, од уштеђевине купио њиву од хектар и шест ари. Не толико плодна парцела, земљиште седме категорије, била је полазна тачка за размишљање шта би почео да узгаја; која култура би била добра за активан хоби и економски исплатива за породични буџет.

– Избор је пао на шипак. Као неко ко није имао додирних тачака са пољопривредом, видео сам да је то биљка која свугде расте. Од опреме имао сам чизме, рукавице и шешир, а само сам мотику купио, искрено прича за Економетар овај Младеновчанин и додаје да је породица била скептична због његове одлуке. Још више мештани Влашке када је рекао да ће се бавити интензивним гајењем шипка.

И даље на два колосека – у свету осигурања и предузетништву – не скрива да је било тешких дана али и резултата вредних уложеног труда. Мала породична компанија Агросе сада, осам година касније, има палету са неколико производа: пулпа, уље од коштице, сушени шипак за чај, брашно, планирају производњу џема… Недавно су поставили двојезични веб шоп, на српском и енглеском, граде мрежу коопераната којих је за сада десетак, и који на око 20 хектара такође убиру плод биљке из породице ружа, а Игор их откупљује; бави се продајом садница, консалтингом подизања плантажа, не само у Србији већ и у Републици Српској.

Ипак, наш саговорник још увек не може да напусти осигурање и посвети се искључиво агрономији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: