АГРО ПЛУС: Струја профитабилнија од млека

Производња струје на биогас даје већу сигурност у пословању пољопривредника. Киловати који се испоручују плаћају се по вишој цени. Комплетна изградња електране на биогас коштала је четири милиона евра, а рок отплате кредита је десет година. У овако велику инвестицију треба ући плански и са добром припремом, ово није авантура – поручују из компаније Агро Плус Енерџи

Постројење за биогас компаније Агро Плус Енерџи

Пољопривредна производња спада у ризичније области пословања. Поред великог утицаја временских прилика и цене су нестабилне што производњу доводи често до ивице рентабилности. Зато су произвођачи из ове бранше све чешће спремни да улажу у друге делатности које су у блиској вези са пољопривредом, а које гарантују сигурнију зараду. Један од таквих примера је Агро плус из села Светозар Милетић, поред Сомбора. Још од 2018. године у њиховом саставу ради Агро Плус Енерџи, односно електрана на биогас. Електрана не послује дуго, али се већ показала као добар извор прихода, па кажу да није електране, већ би угасили део где је фарма говеда.

Компанија Агро плус убраја се у мања али веома модерна пољопривредна газдинства. Ово парче земље од 700 хектара некада је било у власништву ПИК-а Сомбор који је 2006. године већ био у стечају. Нови власник постао је бизнисмен Милош Комазец, а данас поред земље која је у њиховом власништву обрађују и исто толико површина које узимају у закуп. Све земљиште је опремљено системом за наводњавање. Поред ратарске производње ту је и фарма са 450 говеда од чега је 200 музних крава. Тржишту годишње испоруче милион и по литара млека. Цео комплекс употпуњује и електрана на биогас. Њен капацитет је 24 мегавата дневно. Струја се не користи на пољопривредном добру већ се испоручује ЕПС-у и то 8.400 мегавата годишње. Нема ни законских могућности, а ни економске оправданости да се струја користи на фарми. Цена по којој продају струју виша је од оне коју плаћају за ону коју они повуку из мреже. Електрана ради 24 сата 365 дана у години. За своје потребе имају додатни извор енергије. На самом добру инсталирани су и соларни колектори који директно утичу да рачуни за струју буду мањи. Струја из колектора користи се за рад постројења на фарми, системе за заливање којима је сва земља покривена.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: