Мој идеални туристички рај

Сваки италијански град, чак и мањи, крије понеки драгуљ који спаја историју и бизнис, а тако остварује туристички потенцијал и утиче на привреду. Утисак је, да колико год покушавали да будемо нови и модерни – традиција, историја и права вредност увек нађу свој пут

Пише: Марина Лазаревић

Италијани гаје посебну љубав према историји уметности. Уметност и историјске грађевине су на сваком кораку. Оно посебно што је додатно лепо, јесу комерцијални облици неких од њих, где се може видети уједињена лепота старог и новог, традиционалног и модерног.

Толико таквих места сам већ ставила на свој – MUST SEE – списак, а свакодневно откривам нове инспирације. Чини се да су музеји и винарије скоро нормалне појаве да се нађу на листи, али и посета фабрици – где се може видети како се прави познати мотор или аутомобил или чоколада или сир. Италија. Мој идеални туристички рај.

У последње време су ми привукли пажњу историјски хотели – који постоје више од 100 година, размећу се оригиналним стилским намештајем и чувају невероватне историјске записе.

Наравно да их не могу побројати све. Наравно да у већини њих нећу имати потребе да ноћим. Али кафу и колач – то увек себи могу да поклоним. И “слатко” уроним у час историје.

Lago Maggiore – језеро близу Торина, налази се хотел Regina Palace di Stresa iz 1908. године – оличење за све који желе да упознају либерти уметнички стил, угостио је позната имена од добитника Нобелове награде, државника, глумаца, до припадника краљевских породица. Један од аутентичних производа M a d e in Italy – место је за организацију венчања познатих личности, али и политичких сусрета.

Pirona – посластичарница из Трста – спасена од пропасти 2019, истог историјског стила – место је где је James Joyce почео писање свог ремек-дела – Ulise (сматра се једним од најважнијих романа 20. века).

Ако одлучимо да закорачимо у планински свет, на Доломитима – Cortina d Ampezzo – чека нас монденски хотел Cristallo – рођен 1901. – живи музеј стила Belle Epoque – који данас припада великом хотелском ланцу, али је задржао историјски стилски печат. Током Другог светског рата био је војна болница. Убрзо након тога, постао је место за европску буржоазију и аристократију. Зимске олимпијске игре, а касније и дискотека Monkey, одржавали су Кортину у монденском свету и чинили окосницу туризма у тој зони.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: