ШЛАРАФИЈА: Када занатство прерасте у снажан бренд

Настала у десетак квадрата породичне куће на Чубури, као мала радионица за ручну производњу жичаних језгара по тада најсавременијој технологији, Шларафија данас запошљава 25 радника директно и још толико кроз франшизе. Годишње бележи органски раст по 15 одсто, а од прошле године послују и преко сестринске фирме у Аустрији. „Не можемо да изузмемо значај породице из визије Шларафије“, кажу Соња и Дејан Капетановић

Соња и Дејан Капетановић са својом децом, на једном од сајмова на којима је учествовала Шларафија: Основни принципи који важе у домаћинској кући важе и у породичној компанији

У Србији нема много компанија које се могу похвалити да су настале у периоду између два светска рата и опстале до данашњих дана. Нарочито је мало оних које су се преносиле с генерације на генерацију унутар породице. Један од таквих бисера домаћег предузетништва је породична фирма за производњу душека Шларафија (Schlarafia). Основао ју је занатлија вештих руку, Ђорђе Вукасовић, на београдској Чубури још 1934. године. Данас ову фирму, а некада малу радионицу у дворишту породичне куће, воде његов унук Дејан Капетановић и његова супруга Соња. Шларафија је, према речима Соње Капетановић, стасавала стидљиво и полако. У почетку су купци били углавном тапетари и произвођачи намештаја, да би се данас, у сваком већем граду у Србији налазила малопродајна радња овог бренда. Годишње произведу 5.000 душека и остваре раст 15 одсто. Душеци одлазе и преко границе, а раст извоза тек очекују, будући да развијају онлајн продавнице у Аустрији и Швајцарској.

У пословању се и даље придржавају принципа које је успоставио деда Ђорђе.

– Основни принципи који важе у домаћинској кући важе и у породичној компанији. Три најважнија су да нема пречице на путу до циља; ниједна радња не тражи газду већ слугу, и иновативност је један од предуслова напретка – истиче Дејан.

На питање шта је најважније за развој компаније – производ, инвестиције, људи или нешто друго, Соња каже да је све подједнако важно:

– Важно је бити доследан својим вредностима, а то је свакодневни и целодневни изазов, који вас провоцира да одустанете када је најтеже. Вратићу се на деда Ђорђеве речи да „ниједна радња не тражи газду него слугу“ које су честа опомена гордости и умишљености оних који мисле да могу и треба да све ради сами „јер они то знају најбоље“. Улагање у људе не треба да буде формално, већ да омогући осамостаљивање сарадника у процесу одлучивања, а то подразумева дозволу да греше. Када схватимо да нас грешке не враћају уназад, већ су оне стимулативни и нераскидиви део развојног пута – ми смо заправо дозволили нашим запосленима да напредују – верује Соња.

На тржишту Србије постоје бројни домаћи и инострани произвођачи душека, а Соња каже да се они издвајају по ручно рађеном жичаном језгру које је своју вредност доказало кроз скоро цели век. Приликом креирања и унапређивања производа укључени су технолог, инжењер, физијатар, педијатар, алерголог. Објавили су и две научне студије којима су доказивали утицај подлоге за спавање на квалитет живота. У Шларафији су спремни да израде и производ по захтеву клијента.

– Свако ко се нађе пред нашим саветником за избор постеље пролази кроз прилагођени упитник о навикама и преференцијама како би се откриле потребе и направио оптималан избор. Често тек тада, суочени са чињеницама о којима никада нису размишљали, купци схватају које критеријуме треба да задовоље сви елементи постеље. То практично значи, да од тренутка када уђе у наш салон, клијент заборавља да постоје други понуђачи – објашњава Соња шта су све конкурентске предности Шларафије.

У радионици на Чубури, од тридесетих година прошлог века до данас, ишколовале су се генерације мајстора Шларафије. Најтежи период је био, како каже Дејан, током Другог светског рата и након њега, када је наступило другачије привредно уређење, а предузетници нису били препознати као значајан елемент друштвено-економског развоја.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: