Пандемијско убрзање у развоју стартапова

У извештају Стартап Џинома за 2021. Северна Америка је и даље шампион јер је станиште за чак половину од топ 30 глобалних екосистема, следи Азија са 27 процената на листи најуспешнијих и Европа која је адреса за 17 процената најбољих екосистема на светском нивоу. Србија је једина земља из региона која се нашла у атласу стартапа и то трећи пут заредом

Србија и даље мапирана као место квалитетног кадра и повољна за страна улагања

Најопсежније светско истраживање о стартаповима, у оквиру кога је за 2021. анализирано више од 280 екосистема и три милиона стартапова – Стартап Џином, потврдило је изреку да у сваком злу има нечег доброг. Иако се читава планета другу годину заредом (о)кретала на пандeмијским таласима и борила са опаким вирусом, иновативни ИТ сектор наставио је имун да се развија и расте.

Извештај представљен на Лондонској недељи технологије (London tech week, одржана од 20. до 24. септембра) показао је да турбулентна 2021. није донела значајније промене у трендовима, али је покренула нова тржишта и убрзала поједине области. И доказала све већу потребу за савременим хај-тек решењима, и истовремену жилавост тимова који их креирају.

У топ пет позиционираних стартап екосистема, Северна Америка, захваљујући Силицијумској долини, и даље глобално доминира. Тамо се налази чак половина од 30 најбоље рангираних екосистема. У Европи је забележено три пута више „егзита“ (продаја за високе вредности) у односу на 2020., са три на девет; а на листи 10 најбољих екосистема у развоју пет је са Старог континента.

Азија је другопласирана и адреса је 27 процената од укупне заједнице топ 30, са потенцијалом да сустиже Северну Америку. У прилог томе је податак да се у том делу света бележи стални раст излазних (продајних) вредности. Само у првој половини 2021, стигло се до 423,5 милијарди долара. Африка је нова значајна дестинација за развој „бизниса из гараже“. Бележи се експанзија и тек се очекује, с обзиром на предвиђен раст популације (до 2050. имаће 2,5 милијарди становника). На крају првог квартала ове године, у марту најтоплији континент добио је четвртог „једнорога“ (млада стартап компанија чија се вредност процењује на више од једне милијарде долара), са већ издвојеним епицентрима у Нигерији и Кенији.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • БЕЗБЕДАН САЈТ – БЕЗБЕДНИЈА Е-ТРГОВИНА: Сајбер криминалци не бирају жртву према величини предузећа
  • ОДГОВОР BANCA INTESA НА ИЗАЗОВЕ НА ДИГИТАЛНОМ ТРЖИШТУ: Клијенти су радо прешли на дигиталне сервисе
  • САША ЛЕКОВИЋ, ИЗВРШНИ ДИРЕКТОР ТЕХНИКЕ У КОМПАНИЈИ ТЕЛЕНОР: Улажемо у квалитет мреже и у најновије технологије
  • СРПСКИ ПРИВРЕДНИЦИ НА СВЕТСКОЈ ИЗЛОЖБИ У ДУБАИЈУ: Добра основа за даљу пословну сарадњу
  • Следећи број Економетра излази 7. децембра 2021.
Podelite ovaj tekst: