DAMIR NOVOTNI: Celom regionu treba ubrzani ekonomski razvoj

Postoji velika opasnost da se kroz odnose u regionu jugoistočne Evrope prelamaju globalni politički odnosi velikih sila, pre svega SAD i Rusije, ali i Turske u nekoj meri. Zbog toga bi članstvo u EU i ubrzani ekonomski razvoj morali biti zajednički ciljevi ovog dela Evrope

damir-novotniSrbija, na žalost, zaostaje za drugim zemljama regiona. U proteklih petnaestak godina, nakon ukidanja sankcija u Srbiji nisu vođene ekonomske politike koje bi pogodovale ekonomskom razvoju. Nesnalaženja u unutrašnjoj politici, odnosi s Kosovom, preveliki naglasak na odnose s Rusijom u spoljnoj politici, po mom mišljenju su značajno uticali na odnos međunarodnih investitora prema ulaganjima u Srbiji. Ovako hrvatski ekonomista Damir Novotni skenira poziciju Srbije na ekonomskoj mapi regiona.

– Monetarna politika je jedan od ”krivaca” za usporenu ekonomsku dinamiku. Naime, devalvacija dinara u proteklim godinama nije pokrenula ekonomske aktivnosti, kako se očekivalo. Upravo suprotno, pogodovala je izvoznicima proizvoda s niskom dodatom vrednošću, a koji stvaraju mali broj radnih mesta i uglavnom se oslanjaju na prirodne a ne ljudske potencijale. Devalvacija je, s druge strane, u Srbiji smanjila kupovnu moć domaćeg stanovništva te na taj način smanjila domaću agregatnu tražnju bez koje nijedna zemlja, pa tako ni Srbija, ne može ostvariti ekonomski rast. U slučaju Hrvatske je, tako, pad domaće tražnje u krizi 2008. godine nadoknadio rast turističke potrošnje, što u Srbiji nije bio slučaj. Za razliku od Hrvatske, Srbija takođe nije iskoristila rast javnog duga za ulaganja u infrastrukturu, već je više pokrivala tranzicijske gubitke. Ulaganja u auto-industriju nisu dovoljno uticala na zapošljavanje i rast. Kao ni strana ulaganja u energetskom sektoru. Nakon otvaranja pregovora o članstvu u EU može se očekivati ubrzanje ekonomskih aktivnosti u Srbiji, efikasnije korišćenje prirodnih potencijala, kao što su proizvodnja hrane i turizam, kao i ljudskih potencijala za ekonomski rast. Značajnu ulogu će igrati i pretpristupni fondovi EU.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: