UVOD U BIZNIS: Koliko koštaju izbori

Kad god se najave parlamentarni izbori, setim se jednog pisma koje su još 2011. godine (16. maja) objavili na zvaničnoj internet stranici Međunarodnog monetarnog fonda Albert Jeger, tadašnji šef Misije MMF za Srbiju, i Bogdan Lisovolik, tadašnji stalni predstavnik MMF-a u Srbiji.

Radojka Nikolić

Radojka Nikolić

U tom podužem pismu analizirani su problemi srpske ekonomije i privrede, pa, pored ostalog piše i zašto su se odlučili za zamrzavanje tadašnjeg aranžmana sa Srbijom.
“Prema procenama MMF-a, fiskalni trošak jedne tipične predizborne godine u Srbiji je iznosio oko tri odsto BDP-a. Srbija je ponovo u predizbornoj godini. Nadamo se da će zakonski propis o fiskalnoj odgovornosti, koji je donesen krajem prošle godine u izmenjenom zakonu o budžetskom sistemu, voditi u pravcu odgovornog i suzdržanog fiskalnog ponašanja, posebno tokom političke visoke temperature predizbornih kampanja”, upozoravali su Jeger i Lisovolik u maju 2011. godine.

To jeste bila predizborna godina, dobro su oni naslutili, jer smo izbore imali 2012. godine. Ali, ako se tačno preračuna ovo njihovo upozorenje da je fiskalni trošak jedne predizborne godine u Srbiji oko tri odsto BDP-a, pa ako srpski BDP iznosi oko 35 milijardi evra, onda bi tri odsto trebalo da premaši jednu milijardu evra. Ne verujem da su Jeger i Lisovolik pogrešili u proceni. Prilično su dobro poznavali našu situaciju.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: