ISKOSA GLEDANO: Jeste li jutros oprali svoje parice?

Pravo je čudo kako je svet demokratskih evropskih medija nemoćno zabašurio sva skandalozna saznanja da nas američke tajne službe, sa izgovorom ili bez izgovora, nadziru sve – koliko nas ima

ruza-cirkovicTerorizam kao sjajan izgovor brzo su dohvatili i Francuzi, zabašurujući doprinos vlastitih bombi njegovom narastanju, i sad, navodno, guraju iz sve snage novu evropsku novotariju – postepenu zabranu plaćanja kešom. Božanstvenim kešom, kao poslednjom linijom odbrane ono malo ličnih sloboda što su nam u ovom nazovi slobodnom svetu preostale. Njihovu zlu nameru otkrili su, a ko bi drugi nego komšije – Nemci. Pošto je i nemačko ministarstvo finansija najavilo da će sa evropskim partnerima pokušati da dogovori zabranu plaćanja kešom iznad sume od 5.000 evra, a ako do dogovora ne dođe, zabranu će Nemačka uvesti sama.

Lamentiranje nad gubitkom lične kešautonomije predvode ozbiljni konzervativni mediji, kao FAZ i bogate konzervativne nemačke pokrajine, kao Bavarska. Otpor je, zna se, uzaludan. Stvar je već dobila potrebno ubrzanje. Centralna banka Danske od januara 2017. godine neće više štampati novčanice, a Francuzima je, pod okriljem vanrednog stanja, već uvedeno niz opasnih ograničenja u plaćanju kešom. Magična francuska granica je 1.000 evra. Sve preko toga daje represivnom državnom aparatu za pravo da sumnja da ste perač novca, poslodavac koji radnike zapošljava na crno, ili, daleko vam lepi Gvantanamo, finansijer terorizma. Onog istog koji su oni prizvali bombama svog vojno-industrijskog sektora.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: