TEMA BROJA: Iznemogli tigrovi Balkana

Ako bi od Crne Gore uzeli rast, od Makedonije nizak nivo javnog duga, od Slovenije nisku stopu nezaposlenosti, a od Srbije i Hrvatske nisku stopu inflacije, mogla bi da se napravi virtuelna ekonomija sa dobrim potencijalima, kažu ekonomisti

tigrovi-balkanaUkoliko sprovede ekonomske reforme, a prvi rezultati pokazuju da hoće, Srbija može postati „ekonomski tigar jugoistočne Evrope“. Ovu poruku je premijer Aleksandar Vučić poslao svetskoj ekonomskoj eliti učestvujući na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Predsednik Vlade nije prvi državni zvaničnik koji je našu privredu uporedio sa ovom, u suštini, opasnom zverkom. Svojevremeno, to je učinio i Milan Parivodić, ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Vojislava Koštunice, a Božidar Đelić je u svojoj knjizi “Kada će nam biti bolje” napisao niz preporuka kako da Srbija postane „tigar na Balkanu“. Za bivšeg predsednika Borisa Tadića, ali i za nekadašnjeg ministra ekonomije, vrlo često smo bili lideri u regionu.

I nisu naši državni zvaničnici jedini koji sopstvenu privredu posmatraju u ružičastom ogledalu. I hrvatski državni zvaničnici vrlo često znaju da kažu da je njihova ekonomija “lider u regiji”. Tamošnji ekonomista Damir Novotni nedavno je za Jutarnji list napisao autorski tekst „I Hrvatska može da bude tigar na Balkanu – samo ako tako odluči”. Svojevremeno, kada se Slovenija otcepila od Jugoslavije o njoj se govorilo kao o malom privrednom čudu. Milo Đukanović je, takođe, kada je Crna Gora stekla nezavisnost, o tamošnjoj ekonomiji govorio u superlativu i nazivao je ekonomskim čudom. Za Makedoniju se, zbog dobre pozicije na listi Svetske banke, vrlo često kaže da je Singapur na Balkanu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: