POSLOVNA SAZNANJA: Da li se i vi penjete ovim merdevinama

„Kvalitet (korporativne) kulture zavisi od međuljudskih odnosa, a kvalitet međuljudskih odnosa zavisi od kvaliteta komunikacije. Naš napredak uslovljen je kvalitetom naše komunikacije“ Judith E. Glaser

Stella Karl Ćosić

Stella Karl Ćosić

Hajde da se kladimo da se svakog dana penjete merdevinama.

Šta kažete, pristajete li? Znam da ne biste pristali jedino ako ste neko kome su merdevine sredstvo za rad ili baš danas perete visoke prozore i lustere. U svakoj drugoj situaciji, deluje vam realno da sigurno dobijate opkladu jer vi možda čak ni nemate merdevine.

E pa, izgubili biste opkladu jer ne radi se o tim merdevinama. U pitanju su izuzetno klizave i opasne merdevine preuranjenih zaključaka. Kada se sretnemo sa nekim i započnemo razgovor pojave se imaginarne merdevine. Prva stvar koja se desi za manje od sekunde jeste da se u našem mozgu pokrene bioreakcija, a da toga nismo ni svesni. Podsvesno, svaku osobu za manje od sekunde doživljavamo kao prijatelja (OK) ili neprijatelja (nije OK) poverljivi smo i otvoreni ili nepoverljivi i time pokrećemo određene bioreakcije i gazimo prvu prečku. Bioreakcija pokreće emocije, i tu već skačemo na drugu prečku i spremamo se za sledeću jer smo pokrenuli misaoni proces. Misli, treća prečka, lansiraju nas na sledeću i hop, eto nas na prečki uverenja. Ova prečka je baš opasna, kao nagazna mina, jer čim je dodirnemo aktiviraju se stari fajlovi u našem umu. Prvo kreću stara iskustva, za njima pretpostavke, munjevito prosuđujemo i kao šlag na tortu kreiramo interpretaciju date situacije. Ni okrenuli se nismo, a već imamo svoj film odnosno preuranjeni zaključak.

U tom trenutku mi jednostavno znamo šta je ta osoba htela da kaže, kakve su joj namere, i naravno, znamo da smo u pravu jer mi, za razliku od te druge osobe, realno sagledavamo stvari. Kad jednom formiramo sud ili zaključak o datoj osobi i situaciji, spremni smo da se zauzmemo za svoje mišljenje i dokažemo da smo u pravu.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LI MANČANG, AMBASADOR NR KINE U BEOGRADU: Megaprojekat koji menja svet
  • BOJAN POPOVIĆ, DIREKTOR KOMPANIJE MINECO LTD: U rudarstvu nema brze zarade
  • VALERIJ OVSJANIKOV, PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SBERBANK SRBIJA: Klijenti su nas prepoznali kao banku partnera
  • BILJANA TRIFUNOVIĆ, VLASNICA KOMPANIJE IFA – INTERNATIONAL FINANCIAL AGENCY: Moramo da se naviknemo na promene
  • ZAŠTO REORGANIZACIJA RADNOG PROCESA ZAVISI OD VOLJE POJEDINACA: Svako je sam odgovoran za svoj rad
  • VEŠTINA KOMUNIKACIJE: GORDANA PANAJOTOVIĆ: Kako se gradi lojalnost zaposlenih
  • MENADŽERSKI VODIČ: Pohvale tračarenju
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. marta 2016.
Podelite ovaj tekst: