МИРОСЛАВ ГАБРИЋ: Ово је бизнис, а не чобанисање

Пре три године вратио се са породицом из Аустрије у Суботицу, купио земљу, већи део узео у закуп и формирао прво стадо од 500 оваца. Данас их има двоструко више а циљ је 10.000 грла

cobaniОве године држава је остала дужна Мирославу Габрићу седам милиона динара. То је износ субвенције коју би требало да добије за 140 хектара ораница које нису третиране хемијом.

– Када сам видео да је у буџету за субвенције за органску пољопривреду за целу Србију предвиђено 20 милиона динара, а само мени би требало да исплате трећину тога, одмах сам знао да нема ништа од моје субвенције, прича за Економетар Мирослав Габрић, пољопривредник.

Пре три године вратио се у Суботицу из Аустрије и каже свежа су му поређења: док тамо држава настоји на сваки начин да помогне пољопривреднику који почиње посао, овде као да је сва државна администрација сконцентрисана на то да што више отежа и онемогући пољопривредника да дође до субвенција или оствари неко своје право.

– Министарство је одлучило да право на субвенцију имају само она органска газдинства која имају уговор о закупу земљишта до краја јуна 2014. године. С обзиром на то да се уговори склапају на три године, то значи да земљиште треба да излицитираш у јулу, да средиш све папире, узореш и посејеш – мада ми није јасно шта бих сејао у августу – како би до краја месеца могао да поднесеш сву потребну документацију за субвенцију. Држава као да намерно смишља комбинације да нас онемогући у добијању субвенције, сматра Габрић.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: