ДР МАЛИША ЂУКИЋ: Опоравак привреде за две-три године

Привредна активност Србије у великој мери зависи од активности земаља са којима имамо трговинске односе, а последњи подаци Еуростата нису охрабрујући: успорен је привредни опоравак земаља чланица ЕУ а у Русији се очекује велика рецесија. Нажалост, не постоји основ за очекивање да ће се привредна активност у нашој земљи током 2015. године чак ни задржати на постојећем нивоу, што ограничава и простор банкама за њихове кредитне активности

др Малиша Ђукић

 У 2015. години можемо очекивати даљи благи пад привредне активности и с тим у вези врло ограничен простор за банке да повећају своју кредитну активност. Заправо, успехом се може сматрати задржавање кредитне активности и ненаплативих кредита на постојећем нивоу. Када је реч о јавним финансијама, свакако да је Закон о буџету за 2015. годину велики корак напред ка фискалној консолидацији, односно периоду прилагођавања који ће трајати минимум две до три године. Након заустављања раста јавног дуга бићемо атрактивнији као земља, са мањим ризицима за потенцијалне стране инвеститоре, од чијих улагања ће зависити не само привредна активност, већ и већа запосленост и бољи стандард грађана.

Овако др Малиша Ђукић, ванредни професор на Београдској банкарској академији, процењује перспективе и положај српске привреде, као и стање јавних финансија у години која је почела. У разговору за Економетар он каже да се у буџету за 2015. годину, у односу на 2014., уочава значајно смањење укупног износа субвенција – око 15 одсто, што је свакако добра вест.

– Средњорочно посматрано то није довољно, али добро је што се кренуло са таквом политиком и требало би наставити у том смеру да би се пословање јавних предузећа и компанија са списка за приватизацију свело на тржишне принципе ефикасности – сматра др Ђукић.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: