СТРАТЕГИЈА “СРБИЈА 2020“: Приступање ЕУ као шанса

Главне конкурентске предности Србије у односу на остале земље региона су добар географски положај, релативно добро образована радна снага и њена прихватљива цена, као и културне сличности са западним земљама. Кључна подручја у којима би требало спровести реформе у наредних пет година су – развој људских потенцијала, отклањање бирократских баријера и побољшање ефикасности

 Српски менаџери сматрају да ће пољопривреда, енергетика, ИТ индустрија и сектор услуга бити највећи генератори раста привреде у наредном периоду, а експерти оцењују да Србија има потенцијал да до 2020. године постане водећа економија југоисточне Европе, уколико изгради стратегију развоја и базира је на бенефитима које јoj може донети процес приступања Европској унији.

Ово су неки од закључака из предлога стратегије економског развоја Србије „Србија 2020“, коју су стручњаци глобалне консултантске компаније А.Т. Kearney представили 28. јануара у Београду. Циљ овог документа је сугерисање стратешког правца економског напретка Србије и указивање на могућности за бржи развој који доносе преговори за приступање ЕУ.

Домаћи привредници, представници страних организација и дипломатског кора имали су прилику да се упознају са експертским анализама економских потенцијала Србије, као и са резултатима истраживања спроведеног међу пословним људима у нашој земљи.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: