„ФРАЈЛА“: Више од уникатне креације

Данијела Арађански одважила се да своје бављење техникама домаће радиности претвори у озбиљан предузетнички подухват. Од 2011. године из њене радионице „Фрајла“ излазе специфични модели и предмети за ентеријер који се могу наћи на сајмовима и изложбама, али и у бутицима у Новом Саду, Панчеву и Београду

 Данијела Арађански из Кикинде још као девојчица посматрала је своје баке како седе у топлој соби и штрикају зимске џемпере и чарапе од вуне. Поред њих је почела да везе јастучиће и хекла хаљинице својим луткама. Временом је савладала основе кројења и шивења, уз помоћ кројева из „Наде“ и бакине старе Сингер машине, што се показало као корисно знање јер је преправљајући гардеробу пријатељима обезбеђивала себи џепарац. Током студија је додатно зарађивала правећи уникатан накит од глине, дрвене лампе и платнене играчке за децу. Сва ова искуства одиграла су кључну улогу приликом одлуке да изабере посао којим се данас бави.

– Године 2003. у удружењу, касније задрузи „Уникат“ из Кикинде почело је моје озбиљно бављење техникама домаће радиности. Савладала сам технику ткања на ручном разбоју и технику нецане чипке, а усавршила хеклање и шивење. Уз залагање чланица „Униката“, као и струковног удружења Етно мрежа из Београда, производи сачињени руком и старим заборављеним техникама нашли су се у бутицима, галеријама и на модним пистама. И полако се џепарац претварао у зараду и мој једини извор прихода – објашњава Данијела Арађански како је почела да се бави предузетништвом.

У разговору за Економетар она каже да је следећи корак била одлука да се производња уникатне гардеробе и производа за ентеријер претвори у регистровану радионицу, како би могла равноправно да учествује на тржишту.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: