ТРАНЗИЦИЈА: Знам за јадац

После битке, сви су генерали, а после изгубљене утакмице, хиљадама се броје они који су знали кога је требало уврстити у тим, а кога изоставити. Као и многи други стручњаци, економисти дају најбоље савете за одлуке из прошлости. Њихови бриљантни умови, чак и уз веома скромно образовање, моћи ће свакоме да објасне где је све погрешио, али ако их питате „шта да се ради“ у хору ће вам одговорити да о томе мора добро да се размисли.

Данијел Цвијетићанин

Данијел Цвијетићанин

Бура на финансијском тржишту, коју је изазвао раст курса швајцарског франка, изненадила је, изгледа, и лаике и стручњаке. Сигурно вам је већ неко рекао да је требало, још у новембру или децембру, да своје уштеђене евре претворите у швајцарске франке, па бисте већ у јануару имали лепу зараду, изражену у еврима. Штета је што и сами саветодавци нису искористили ову околност, вероватно зато што су имали паметнија посла, уместо да зараде, за десетак дана, хиљаде, или десетине хиљада евра.

Ова финансијска бура, приметили сте, нарочито је ојадила грађане који су своја дуговања банкама везали за швајцарске франке, привучени ниским каматним стопама, које су банке нудиле у случају овакве врсте „везивања“. Преостали део њиховог дуга преко ноћи је знатно повећан, ако се рачуна у еврима, а банке су, под условом да нису и саме имале обавезе у швајцарским францима, оствариле астрономске добитке.

Пише: Данијел Цвјетићанин, Универзитет „Сингидунум“

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: