УМЕТНОСТ И ПРЕДУЗЕТНИШТВО: Дизајнерка за разбојем

Примењена уметница Вања Сафронова Перичин посветила се изради уникатних шалова и сликању икона. Ткани шалови и понча шаљу се, као најлепши дарови, у многе земље Европе и Америке

 Креативност, домишљатост, виталност, храброст и много тога још данас је неопходно да би се осмислио сопствени бизнис и успешно реализовало самозапошљавање. Жене у нашој земљи су испољиле и истрајност и предузимљивост како би обезбедиле егзистенцију (примери су бројни) у ситуацији када се младима са факултетским дипломама и докторатима пружају, нажалост, најчешће само вербална обећања и лажне наде.

Једна од многобројних дизајнера са дипломом Академије за примењену уметност у Београду (одсек за дизајн намештаја и ентеријера) је и Вања Сафронова Перичин, која је са невероватном посвећеношћу и љубављу пронашла сопствени посао у ткању прелепих и аутентичних вунених шалова и понча на покретном разбоју. Посао је, разумљиво, брзо кренуо и ширио се захваљујући препорукама, како то најчешће бива.

Како и када је све почело

Још 2003. године организоване су женске текстилне радионице које је водила Соња Грегурић, академска сликарка из Сарајева, са циљем да се, и на тај начин, пружи помоћ незапосленим женама међу којима је било и много избеглица из Хрватске и БиХ. Вања, увек спремна да упозна и научи нешто ново, завршила је, из два дела, курс који траје две недеље, купила покретни разбој и почела да тка. Вуну је куповала у продавницама „Сент Џорџ” али је занимљив детаљ да су јој вуну доносиле и жене које су у међувремену оставиле штрикање и хеклање.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ВЕСТИ ИЗ ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ
  • ОСИГУРАЊЕ УСЕВА ОД РИЗИКА ГУБИТКА ПРИХОДА Исплаћен први одштетни захтев
  • ПОЗИВ ЗА ПРИЈАВУ НА МБА ПРОГРАМЕ COTRUGLI BUSINESS SCHOOL Освојите једну од престижних стипендија
  • ВАШ КОНСАЛТИНГ ЗА УСПЕШНИЈЕ ВОЂЕЊЕ БИЗНИСА Како спречити манипулацију
  • ЕРИК РИС: ЛИН СТАРТ-АП (8) Моћ малих серија
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2015.
Podelite ovaj tekst: