E PRIME: Први произвели електричне бицикле у Србији

Двојица Београђана осмислила и започела производњу бицикала са електричном асистенцијом. Сада 15 запослених прави ово „хит“ превозно средство широм света. У понуди је пет модела двоточкаша и два модела троточкаша – намењених достави и развозу робе

Срђан Стопоња и Милан Манојловић

Тренд вожње електричних бицикала захватио је читаву Европу, а захваљујући упорности двојице Београђана, Србија је једина земља у региону, ван ЕУ, у којој се производе оригинални двоточкаши са електричном асистенцијом.

Срђан Стопоња и Милан Манојловић, оснивачи компаније E prime (И-прајм), у чијем је портфолију тренутно пет модела електричних бицикала и два модела троточкаша, пре пет година имали су успешне каријере у другим браншама. Срђан, по образовању „машинац“, радио је у сектору осигурања аутомобила, а Милан, као економиста, водио је своју ИТ фирму.

У разговору за Економетар, признају да док нису направили прототип нису возили бицикл! Још мање су претпостављали да ће напустити дугогодишње послове и посветити се иноваторству и производњи.

Данас се њихови електрични бицикли возе по Холандији, Аустрији, Великој Британији, Италији, Словенији…

Први уложени капитал били су заједничка љубав према двоточкашима од дечачких дана, вишак слободног времена с јесени 2016, костур једног старог бицикла и батерије из одбачених лаптопова.

„Нулти“ модел нису сачували, баш као ни потоњих неколико које су правили у гаражи, у приградском насељу Калуђерица и помоћним просторијама сопствених кућа.

– Тај неугледни, али функционални први бицикл, није личио ни на шта, али је радио, присећа се Милан с осмехом.

Када би сели да возе и тестирају први бицикл, људи су их заустављали питањем – шта је ово? У то време мало ко је у Србији уопште видео електрични бицикл.

Идеја да може да буде тржишно интересантан, временом је сазревала. Потврда да су на добром путу стигла је брзо. Марта 2017. доживели су медијски бум након учешћа на београдском Сајму аутомобила. Додају да је само учествовање било случајност.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: