Оригиналне креaције са етно мотивима

Лептир машне као модни детаљ и сувенир освајају награде и признања. Удружење „Мирис завичаја“, на чијем челу је Слободан Митровић, на по четири месеца упошљава ткаље, везиље и плетиље. Нажалост, млади нису заинтересовани за старе уметничке занате, већ траже исплативија занимања

Слободан Митровић

Млади обично не хају за старе занате, више их занимају уноснија занимања. Али, један од њих, и то са факултетском дипломом, пронашао је себе управо у традиционалној производњи. Реч је о модном дизајнеру из Беле Паланке Слободану Митровићу, двадесетдеветогодишњаку, који иза себе већ има бројне изложбе и колекције са етно мотивима које привлаче пажњу и освајају награде и признања. Од прошле године је и на челу удружења „Мирис завичаја“ које негује управо старе занате и чува културну баштину Беле Паланке. Такође је и члан Управног одбора Етно мреже Србије, преко које ово удружење пласира своје производе.

Његов таленат препознао је наставник ликовне културе још у основној школи, који је слао његове радове на изложбе, на којима је добијао дипломе. На сугестију овог просветара, уписао је Уметничку школу у Нишу, одсек дизајн текстила и одеће. Потом је на департману новопазарског универзитета у Нишу завршио основне, а пре годину и по дана и мастер студије модног дизајна. Још за време студија имао је запажене колекције и изложбе, а по завршетку факултета вратио се у Белу Паланку и прикључио удружењу „Мирис завичаја“.

Поред тога што црта и дизајнира нове колекције, Слободан и реализује своје моделе, тка, шије, везе. Једну колекцију био је припремио за овогодишњу манифестацију „Баницијада“, али је она одложена због ковида-19, тако да ће сачекати другу прилику. Крајем прошле године пажњу је привукла његова колекција лептир машни са етно мотивима. По његовом сазнању, он је први у Србији почео да прави овакве лептир машне.

– Негде пред Нову годину почели смо да трагамо за производом који ће бити приступачан сваком грађанину. Наиме, сви производи из области старог заната се споро израђују и имају цену која није баш за свачији џеп. Због тога смо трагали за производом који ће бити елегантан, али ће представљати и спој традиционалног и савременог.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: