ЕКОНОМИЈА У 2020. И ОЧЕКИВАЊА ОД 2021. Докле ће ово трајати, да питамо Кинезе?

Крајем октобра неколико немачких института изашло је са оценама штета које је на ову највећу европску економију оставила корона и са проценама, када се опоравак може очекивати.

Кинеске вештине: „Јестиви“ паун од поврћа

Тако су водећи немачки економски институти: Институт за светску привреду (IfW) из Кила, берлински DiW, минхенски Ifo, IWH из Халеа и RWI из Есена, у својим јесењим извештајима оценили да ће пад немачког бруто домаћег производа (БДП) у овој години бити већи него што су процењивали, те да ће износити 5,2 одсто. Њихова претходна процена показивала је да се очекује пад БДП-а од 4,2 одсто. Економисти из немачких института процењују да се после лошег стања у овој години очекује опоравак у 2021. години, али тек крајем године. Опоравак привреде и економије ће бити спор и мукотрпан, наводе у својим извештајима, па се у 2021. години може очекивати раст од 4,7 одсто.

Еуростат, заједнички статистички завод Европске уније, изашао је почетком октобра са подацима и проценама који су упозоравали на драматичну ситуацију: државе које користе заједничку валуту евро, у другом кварталу 2020. године забележиле су пад БДП-а од 14,7 одсто у односу на исти период 2019. године. У истом периоду, пад БДП-а на нивоу целе ЕУ, износи 13,9 процената. Још се наводи да је пад БДП-а у еврозони праћен и падом потрошње у домаћинствима, смањеним извозом и повећањем броја незапослених.

Такав је био други квартал, а процене за целу 2020. годину не нуде баш неки оптимизам. Процене Европске комисије су да ће се БДП еврозоне у 2020. години смањити за 8,7 одсто, те да ће порасти за 6,1 одсто у 2021. години. Како се наводи, значајан економски пад у 2020. години очекиван је за Француску, Италију и Шпанију, док се мањи предвиђа за Немачку, Холандију и Пољску.

А за то време, док Европа бележи минусе, према подацима које је 19. октобра објавио Кинески национални завод за статистику, кинеска стопа економског раста достигла је 4,9 одсто у трећем кварталу. Посматрано збирно прва три квартала ове „корона године“, кинески БДП је повећан за 0,7 одсто у односу на претходну годину, стопа раста прешла је са негативне у позитивну, а економско пословање је наставило да се опоравља. Показатељи опоравка су, како се наводи, раст укупне малопродаје робе широке потрошње, раст улагања у основна средства у прва три квартала, раст националног расположивог прихода по становнику и раст укупног увоза и извоза робе у прва три квартала.

Имајући све те податке у виду, Међународни монетарни фонд је повећао економску прогнозу раста кинеске економије за 2020. годину на 1,9 одсто, уз нагласак да ће само Кина, као једина велика глобална економија, ове године остварити позитиван раст. Према проценама ММФ-а, кинески економски раст ће 2021. године износити 8,2 одсто.

Ако се сетимо да је вирус прво откривен у Кини, да су тамо регистровани први пацијенти, те ако се сетимо да је читава планета у марту и априлу „заустављена“ корона вирусом, онда је неизбежно питање – како је Кина успела да се, као најмногољуднија држава света, тако брзо избори са вирусом, а поготово да се тако брзо економски опорави и минус БДП-а, претвори у плус. И док је то за многе енигма, Кинези су 1. октобра прославили свој национални празник и потрошили стотине милиона долара на поклоне, а онда су 20. октобра обележили Међународни дан кувара, приказујући невероватну вештину у резбарењу поврћа и воћа. Ово је само једна од фотографија са тог догађаја који показује да су се Кинези вратили нормалном животу. За остали део света то је и даље далека будућност.

Р. Николић


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: