ПИСМА ИЗ ИТАЛИЈЕ: ТРСТ ИЗ ДРУГОГ УГЛА: Носталгија је прошлост, али традиција живи

Има Трст својих предности и мана. Има потенцијал за оне који желе да искораче због студија, инвестиције и проширења посла на територији Италије. Али, Трст ипак није онако романтичан за живот као некад. Не живим више у Трсту, али радо ћу помоћи свакоме ко жели да сазна више о њему

Пише: Марина Лазаревић

Моја сећања о Трсту почињу у периоду детињства и причама – како се четири особе „попакују“ у старог фићу или југића, оду на кафу у Трст, купе фармерке и ципеле и врате се увече кући. Тако је за мене Трст био као прича о „принцу на белом коњу“. Као догађај коме треба тежити да се оствари. Као циљ у животу. Као нешто посебно.

Када сам кренула у школу, ишли смо на путовање колима. Прошли смо кроз Трст! Из кола сам видела у излогу омиљену лутку Барбику, која није могла тада да се купи у мојој земљи. Још једна информација о Трсту, као продавници снова и специјалном граду који ти пружа оно што ти треба.

Здравко Чолић је у моје тинејџерско доба певао „Луткица из Трста“ и дао финални печат нашој генерацији о овоме граду, као синониму за хедонизам.

У мојим тридесетим годинама одлазила сам у Трст, на кафу, али је био прва станица, после Балкана, са елементима Италије. Морам признати да је и из тог искуства Трст био диван. Нисам и даље докучила како су 30 година раније родитељи одлазили и враћали се, у једном дану, са још двоје пријатеља, у малим колима, без климе и тада без аутопута… Имам утисак да су неки део истине мењали.

Разговарајући са мамом, годинама касније, схватила сам да су наши преци живели у Трсту и основали још 1850. године угледну посластичарницу. Дакле имам и историјско-генетску везу.

И онда, исељење из Србије. У Трст. Муж и ја, са двоје деце, нов почетак живота на свим нивоима, у новој земљи, пар месеци пред мој 40. рођендан. Наравно да је перспектива Трста у том случају другачија од свих претходних, јер је мотив одласка другачији. Зато је ово прича о Трсту из другог угла.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПОБЕДНИЦИ ГEНEРATOР GAMECHANGER КОНКУРСА: Your Pet World и Зaнaтeриa најбољи дигитални пројекти
  • КРАЉЕВИНА НОРВЕШКА ПОДРЖАВА ЗАПОШЉАВАЊЕ МЛАДИХ У СРБИЈИ: За седам пројеката 510 милиона евра
  • ШТА ПОКАЗУЈЕ СПЕЦИЈАЛИЗОВАНО ИСТРАЖИВАЊЕ ЕВРОПСКЕ КОМИСИЈЕ – ЕУРОБАРОМЕТАР: Опоравак од короне грађани Србије и ЕУ очекују тек за три године
  • ЧЛАНИЦЕ КОМОРСКОГ ИНВЕСТИЦИОНОГ ФОРУМА ПОЗВАЛЕ ВЛАДЕ РЕГИОНА: Успоставите “зелене линије” за брже кретање радника
  • Следећи број Економетра излази 8. децембра 2020.
Podelite ovaj tekst: